Santa Maria

Vår allra första kund

Santa Maria har en alldeles särskild plats i våra hjärtan. Det var nämligen vår allra första kund. Vårt förhållande föddes i en kryddfabrik 1989 och vi har hållit ihop sedan dess.

Bakgrund

Det var ett riskfyllt äventyr att ge sig ut på, men VD:n på Nordfalks, Lars-Olof Mattson, var helt övertygad om potentialen i Tex Mex. Det var dags att utmana konkurrenten Old El Paso på den nordiska marknaden. Och 1989 bjöd han med Valentin & Byhr på resan.

Banbrytande på den lokala marknaden

Upplägget var ett klassiskt David mot Goliat-scenario. Lars-Olof hade ärvt Nordfalk, ett litet kryddbolag i Göteborg. Men som djärv och visionär entreprenör hade Lars-Olof Mattsson och Santa Maria en stor fördel mot det multinationella företaget Old El Paso: Marknadsföring som skapades lokalt i Göteborg – konceptuellt, autentiskt och med känsla.

Santa Maria var fast beslutna. Fokus låg på att leda kategorin. Och att alltid vara banbrytande. Under de första åren säkrades investeringarna i Tex Mex med intäkterna från kryddförsäljningen. Och en dag fick Tex Mex plötsligt egna vingar!

Att ändra konsumenters beteende är erkänt svårt. Men i Sverige är "fredagsmys" nu lika med Tex Mex-tacos

Magnus Tengby, VD, Valentin Experience

1989

Allt från logotyp till förpackning samt den första kampanjlanseringen rullas ut. Tex Mex blev en stor framgång och produktutvecklingen tog fart.

1992

Santa Maria omdefinierade sig som ett smaksättningsföretag. Stärkta av sin nya inriktning bestämde man sig för att designa om förpackningarna för sina originalkryddor. Art directorn Christer Byhr bestämde sig för att utmana den odiskutabla regeln att aldrig använda blått i marknadsföring av mat. Och 20 år senare är kryddburkarna fortfarande midnattsblå.

1997

Nya spännande matkulturer från Indien och Thailand introducerades under konceptet Santa Maria Spicy World.

Annonser för Extra Fine Selection

2008

Mängden innovationer från produktutvecklingsavdelningen exploderade och man lanserade flera mat- och kryddkoncept under de närmaste åren: Kryddsortimentet More, Extra Fine Selection, Tex Mex Red Fusion, Tex Mex Tapas och Organic Tex Mex.

301 miljoner euro

Nettoförsäljning från avdelningen ”World foods and flavoring” 2013

2013

En (r)evolution av varumärket startar. Varumärkesidentitet, kommunikativ plattform, förpackning och kategorier - allt går in i en helt ny era. Men – självklart – handlar det fortfarande om smak.

851

anställda i 13 länder

Resultat

Att vara en del av denna resa; att göra ett litet kryddföretag i Göteborg till ett europeiskt företag med en omsättning på 4 miljarder kronor, säger något grundläggande om värderingarna och uthålligheten hos båda våra företag.

Trots att Santa Maria är vår överlägset längsta kundrelation fortsätter den att vara vår största utmaning och mest spännande äventyr.

900

I januari 2014 fanns Santa Maria i 900 Tescobutiker i Storbritannien.

Kontakt