Folkteatern

Så säljer man svartsjuka och galenskap

När Folkteatern står inför en ny säsong har vi det stora nöjet att göra kommunikation av pjäserna. 2018 sålde vi svartsjuka, galenskap och hämnd. Det är alltid lika kul.

Bakgrund

Vårt uppdrag handlar om att sänka trösklarna in till teatern och som verktyg har vi konceptet ”I huvudet på Folkteatern” som handlar om … ja, att vi går in i huvudet på Folkteatern: kommunikationen ska vara starten på föreställningen, det första klivet in i den fantastiska värld som Folkteatern bjuder på. Precis som föregående år arbetade vi 2018 uteslutande med fotografen Jonatan Fernström.

Dogville

Dogville är den tragiska historien om den lilla byn Dogville, som ligger där vägen tar slut längst in vid fötterna av de klippiga bergen in the US of A. Dit kommer Grace på flykt från maffian och människorna i den lilla byn bestämmer sig för att ta hand om henne, gömma henne, ge henne mat och tak över huvudet och en säng att våldta henne i. Grace förlåter dem allt, de vet ju inte bättre. Men är det inte, hör hon sin pappas ord eka, jävligt arrogant att inte döma människor efter sin egen måttstock? I en brännande het scen i historien anklagar en av våldtäktsmännens fru Grace för att ha förfört hennes man, och som straff slår hon sönder Graces porslinsdockor, som är det enda Grace håller kärt i Dogville. Grace går till sist sönder och när hon får chansen att hämnas tar hon en promenad och tänker att ondska kan uppstå var som helst så länge tillfälle ges.

En vintersaga

En vintersaga är en av Shakespeares pjäser om svartsjuka och galenskap. Den handlar om Kung Leo som hade allt men som för ett ögonblick tycker sig se sin drottning tillsammans med hans bäste vän och så är det som om tiden snabbspolar; svartsjukan sveper in över honom och släpper inte taget förrän han i ett rasande tempo kastat bort sin dotter, försökt mörda sin vän, förlorat sin fru och sett sin son dö. Svartsjukan skär honom rakt itu och tiden fryser till is när han mår som allra sämst och när han ångrar allt. Och det går ju inte att klyva tiden, det går ju inte att vända upp och ner på timglaset och vrida tillbaka klockan, eller hur? Eller?

Jane Eyre

Det finns två kvinnor i den här fantastiska historien, och båda två är galna. Jane Eyre växer upp med en hemsk styvmamma, blir styvmoderligt behandlad och skickas till en lika styvmoderlig internatskola. Men när de svaga behandlar henne svagsint är hon galen nog att drömma om ett 1800-talsliv lika självständigt som en mans. Bertha är berättelsens andra galning, inspärrad på vinden för sin galenskap; men ihärdigt slår hon tillbaka så länge hon lever. De är lika på det sättet, Jane och Bertha, trots att deras öde skiljer sig så markant åt. Båda är galna, precis som deras författarina som skrev den här historien i galet raseri över att hennes första roman blivit refuserad. Hon kom tillbaka ännu starkare och skickade in Jane Eyre under manligt pseudonym, som ett långfinger till en galen värld som, minst sagt, är lite väl frikostig med uttrycket är du galen kvinna?

Och nu, vart far vi nu?

Det här är tredje och sista delen i Kristian Hallbergs trilogi om identitet och den ställer frågan: du har fått nycklarna och blivit insläppt, men får du göra vad du vill i det där rummet eller är du där på nåder så länge du fogar dig? Du köper nya kläder och filar bort dina attribut, men det spelar ingen roll. Du anstränger dig, anpassar dig, passar in. Men det spelar ingen roll, för ryktet hinner ikapp dig. Om du är en del av utanförskapet hinner ryktet alltid ikapp dig.

Fjärde scenen

Folkteaterns fjärde scen är en digital scen där Folkteatern både själva producerar men också beställer verk. Ibland är Fjärde Scenen en förlängning av teaterns fysiska scener. En extra dimension. Som när skådespelaren Evin Ahmad gestaltar sin debutroman i filmform. Och ibland är Fjärde Scenen scenen för de som inte har några fysiska scener att välja mellan; aktivister och konstnärer som inte kan eller vågar uppföra sina verk i den verkliga världen.

Konceptet ”I huvudet på Folkteatern”

Valentin Experience har under tre års tid stöttat Folkteatern i att ta fram profilbilder och kampanjidéer för deras föreställningar. Vi har gjort det utifrån vårt varumärkesarbete och konceptet ”I huvudet på Folkteatern”, som öppnar upp för att kliva in i huvudet på teatern, regissörerna, skådespelarna, pjäserna, karaktärerna. Målet är att, istället för att prata som om det vore en kulturrecension, öppna dörrarna på vid gavel in till teatern för att kunna bredda målgruppen och locka en ny (inte minst yngre) publik, och det är den effekt vid mäter tillsammans med kund. Det är extra intressant att arbeta med Folkteatern eftersom både vi och vår kund primärt drivs av kreativitet som huvudsakligt medel.

Kontakt