Eurocash

Kan man sälja mat till extrapris utan att vara röd?

Det var en av dom saker vi började fundera på i processen att skapa en ny grafisk identitet, kommunikation och butiksuttryck för gränshandelskedjan Eurocash. I en värld där alla gör precis likadant behövde vi sticka ut. Lösningen blev fokus på varumärket med knallgula ränder och WOW-priser.

Bakgrund

Eurocash består av sju butiker från Strömstad till Storlien. Majoriteten av kunderna är norrmän som åker över gränsen för att handla god mat till lägsta pris. Som matvarukedja har Eurocash lång erfarenhet av gränshandel och har i mer än 20 år funnits vid gränsen för sina kunder. Men konkurrensen ökar och Eurocash kom till oss för att få hjälp att stärka sin position som gränsens ledande mat-varukedja. Man upplevde att det grafiska uttrycket kändes daterat och ville ha en rejäl uppfräschning utan att tappa sin väl inarbetade varumärkesidentitet.

Samsyn med hjälp av workshop

Vi började researchfasen med att djupdyka i matbutikskonkurrenter både i Sverige och Norge, men också lågpris generellt. Hur ser lågprisvarumärken ut idag kontra för tio år sedan? I workshop tillsammans med Eurocash kunde vi konstatera att lågprisvarumärken nuförtiden kan vara både snygga och stilrena. Men det är fortfarande med rött man kommunicerar sitt lägsta pris. Vi enades om att för många likadana röda splashar bara gör att man inte ser skogen för alla träden. 

Ett modigt beslut

Så hur gör man då för att sticka ut och få sitt eget uttryck, utan att signalen lågpris försvinner? Jo, genom att satsa på Eurocash egna starka signalfärger; gult och blått, och låta dom vara hjälten i butiken, istället för att splittra upp intrycket med mängder av röda prisskyltar. För att särskilja vanliga priser från de allra lägsta priserna skapade vi ett randigt mönster som fick symbolisera extrapris. Detta i kombination med begreppet WOW-pris blev det nya sättet att guida kunden hos Eurocash. På så vis kan Eurocash äga sitt eget lågpris-uttryck och slipper sammanblandas med alla andra på marknaden. 

Ett tydligare varumärke

Vi ritade också om logotypen, korrigerade färgnyanser, valde ett nytt modernt typsnitt och städade upp bland splashar, symboler och bilder. Butikerna gjordes om och fick ett nytt skyltsystem med den nya designen. Allt från personalen till hemsidan fick ny kostym. Resultatet blev ett helt nytt modernt Eurocash men med tydligt släktskap till historien i färg och form. Eftersom vi tagit bort alla röda priser är nu varumärkeskänslan starkare än någonsin när du går genom en Eurocash-butik. Det är gult och blått, randigt och WOW-priser, och med det finns ingen tvekan om vem som är avsändare.

Kontakt

Aja Belin

Projektledare

+46 704 35 76 35
aja.belin@valentin.se