Sjöfartsmuseet Akvariet

En visuell identitet i ständig rörelse.

Det gungar, det skummar, det vaggar, det skvätter och det ryter. Havet vilar aldrig still. Med inspiration från havets ständiga vågrörelse har Sjöfartsmuseet Göteborg fått sin nya visuella identitet. Den anrika institutionen har renoverats under två års tid, med museets två verksamhetsområden i fokus; maritim kulturhistoria och marinbiologi med det nya akvariet som juvelen i kronan. Med hjälp av grafiken förstärker vi museets uppdrag att skildra livet över, vid och under vattenytan. En lättillgänglig och lekfull känsla präglar den nya profilen med ambitionen att skapa nyfikenhet och upptäckarglädje för såväl stora som små.

Logotypen:

Riktningen för oss uppifrån och ner i havets djup där bokstaven A lugnt låter sig vaggas av vågornas rörelse. A:et krokar i S:et på samma sätt som de två verksamhetsområdena krokar i varandra; maritim kulturhistoria och marinbiologi. Typografin i den nya logotypen är vänlig och välkomnande. Färgvalet är flexibelt och anpassas efter den övriga kommunikationen.

Färger och typografi

Färgerna hämtar inspiration både från den anrika byggnaden, men också från den unika kust vi har. Utställningsteman kan vara många och olika, därför är också färgpaletten bred för att möta upp olika behov.

Typsnittsfamiljen heter Marselis och finns i många olika vikter och skärningar. Den är karaktärsfull och mjuk, men är samtidigt läsbar och tillgänglig.

Mönster

Det klassiska vågmönstret till den nya entrén som är framtaget av Gajd arkitekter är en beståndsdel som vi tog med oss in den visuella identiteten. Det adderar en subtil känsla av vågor och rörelse. Man kan också hitta associationer till fiskfjäll och båtskrov.

Sneak peak

Så här kan det se ut när Sjöfartsmuseet har klätt på sig sin nya kostym. Lekfullt, inbjudande och personligt.

Nyfiken?

I skrivandes stund har inte Sjöfartsmuseet slagit upp portarna för allmänheten ännu. De planerar att öppna i slutet av 2022 och då är du och alla andra välkomna att besöka ett fantastiskt museum och ta del av den nya visuella identiteten. Under tiden kan du läsa mer på deras hemsida.

Kontakt

Lucia Palenska

Projektledare

+46 725 00 72 22
lucia.palenska@valentin.se