Verklighet och illusion

Kan dokumentära skildringar ersätta traditionell reklam?

Många kunder efterfrågar äkthet, trovärdighet och ”marknadsföring som inte känns reklamig”. Att ta ”ett dokumentärt grepp” är en ofta efterfrågad vinkel i våra briefer. I vissa uppdrag anlitar vi därför etablerade dokumentärfilmare för att säkra den dokumentära skildringen. Henrik Hjort och Andreas Hay Jonsson som bland annat står bakom Carl Bildt-dokumentären som visades av SVT har t.ex. hjälpt oss ta fram denna film för Liseberg:

Men kan dokumentära skildringar helt ersätta ”traditionell” reklam? Mitt svar är ja. Men det är inte säkert att marknadsföringen blir mer omtyckt, relevant och effektiv om man inte underbygger den på samma sätt som traditionell reklam.

För att hitta rätt tillfällen och karaktärer att dokumentera måste man, precis som med traditionell reklam, reda ut marknadssituationen för att förstå vad som triggar målgruppen.  Vi antar till exempel att en chipstillverkare gör en dokumentärfilm där man visar en familj fredagsmysa. Jag är övertygad om att denna familj inte skulle sjunga lika ljuvt som de gör i OLW:s reklamfilmer. Men så länge triggern är rätt, dvs att man visar gemenskap i en kontext som målgruppen tycker om, så bör man kunna välja ett dokumentärt grepp istället för ett fabricerat med skönsång och coola karaktärer.
Utmaningen är, vare sig det är en dokumentär eller påhittad berättelse, att hitta rätt stämning, karaktärer och miljöer.

Är en idé tillräckligt stark så räcker det att dokumentera den.   Ett bra exempel på denna regel är Tropicanas ”Brighter mornings”. :

Dokumentär skildring är också ett bra grepp för att fylla kunskapsluckor bland olika målgrupper som är intresserade av varumärket. Bakom-kulisserna-berättelser som visar hur det man säljer produceras kan göra varumärket mer attraktivt. Men i många fall riskerar samtidigt den sortens ärliga berättelser att bryta varumärkets magi. I Lokas ”Det är något med hälsokällan i Bergslagen”-satsning är de uppskruvade och påhittade värdena helt avgörande.

För vår kund Mittuniversitetet har vi arbetat med ett alltigenom dokumentärt grepp, från brief till banners. Vi har säkrat de övergripande budskapen, men avstått från att skriva manus för att inte påverka de medverkandes citat. I effektmätningen kan vi se att målgruppen uppfattar filmerna som trovärdiga, äkta och att man tilltalas av detta grepp. Se våra filmer för Mittuniversitetet här: