Var behövs du?
Vad är egentligen mest effektivt? Att finnas där många människor finns eller att finnas där människor behöver dig? Och hur många kommunikationskanaler finns det egentligen?

När vi tillsammans med mediebyråer bestämmer var kommunikationen ska nå målgruppen utgår vi ofta från mängd ögon och hur mycket de i allmänhet gillar mediet. Men är det rätt? Och hur många mediekanaler finns det egentligen?
Mest rätt är väl egentligen att utgå från var målgruppen gillar att interagera med just ditt varumärke och vad som funkar. Sådana undersökningar kan man göra. Evidence strategy gör sådana touchpoint-undersökningar. De hjälper bolag att förstå vilka deras primära kanaler faktiskt är. Det kan t.ex. visa sig att din faktura är en viktigare kommunikationspunkt än ditt Facebookflöde eller att en kudde är en av de viktigaste kommunikationspunkterna (om ditt varumärke är ett hotell). Mycket intressant.
Alla bolag bör nästla sig igenom och lista sina touchpoints. Om man inte är beredd att vända sig till experter för att reda ut det hela bör man i alla fall bekanta sig med den långa listan interaktioner och fundera över vilka man är bra och mindre bra på. Risken är dock att man utgår från vad ens medarbetare och byrån är bra på och prioriterar dessa. En kollega älskar att rå om bolagets Facebooksida och här tycker man att man är duktig, men målgruppen här kanske inte är de som är viktiga om man är mån om långsiktig basförsäljning och penetration.
På byrån har vi som regel att utgå från målgruppens verklighet snarare än mediebyråers listor. Att hitta ett tillfälle och en plats som förstärker kommunikationen eller kanske göra kanalvalet till själva idén är en intressant utmaning. Det finns oändligt många kommunikationsytor. Många fler än de mest använda mediekanalerna som presenteras i reklamkakan varje år.
Man bör idag vara lika kreativ i var man placerar kommunikationen som man när man formar idé och kommunikationen i sig.
Det behöver inte vara särskilt komplicerat att hitta nya kanaler att kommunicera i. Vi har t.ex. låtit våra kunder kommunicera på tofflor, glasspinnar, osthyvlar och toarullar. Tofflorna erbjöd målgruppen möjlighet att testa ett nytt Forbo golv med namnet Spirit of SPA.
Edet var faktiskt världsförst med att använda den tomma toarullen som budskapsbärare (de bjöd här in målgruppen till att spela ett mobilspel under sitt toabesök).
Andra exempel på bolag som valt att gå in i målgruppens verklighet och serva sina målgrupper snarare än att bara köpa konventionell reklamyta är t.ex. det hawaiianska ölmärket Kona Breewing company som lär dig hawaiianska via sina kapsylers insida, bilmärken som skapar leksaksbilar av absolut högsta kvalitet så de håller till skillnad från deras konkurrenters, badbyxförpackningar som du kan spela backgammon i och Liberos satsningar som bb-påsen och BabyBuzz.
Vi som reklamare vill ofta hitta nya vägar för att utveckla. Medan våra kunder vill välja det som sedan innan är bevisat som effektivt. Ofta går det att lägga krut på både nya och beprövade vägar, för att sprida möjligheter och risker.