Man har även tagit fram ett datorprogram som, baserat på dina Facebook-likes, kan ta reda på din personlighetstyp (du kan själv göra testet här). Det har visat sig att programmet känner oss bättre än vad våra vänner, familj och i vissa fall partner gör, så länge tillräckligt många likes finns att tillgå. För att programmet ska göra bättre bedömningar än exempelvis en arbetskamrat krävs bara tio likes. Däremot krävs 70 likes för programmet att vinna över en vän. Svåraste konkurrenten för programmet är ens partner, där krävs uppemot 300 likes innan programmet kan stå som segrare. Antalet likes personer gör på Facebook ökar stadigt vilket också är en anledning till att forskare tror att den här typen av AI har potential att känna oss bättre än våra närmaste.
När vi gillar så visar vi också vad vi bryr oss om och vilka vi är, eller åtminstone vill ge sken av att vi är. En like är alltså ett sätt för oss att uttrycka vår identitet på. För precis som märket på ölen eller läsken i vår hand eller matkassen vi bär säger något om oss så gör också det vi ”gillar” på sociala forum det. En like är lika mycket ett sätt att uttrycka sig på som att kommunicera med sin omgivning. Men det gäller inte endast like-knappen. Enligt en studie, sammanställd av medieplattformen Olapic, uppger 54 procent av millennials att de använder varumärkens hashtags i sin kommunikation för att just visa vänner men också varumärket i fråga att de gillar deras produkter. Även om vi inte gillar sidor som är direkt kopplade till vår personlighet så kan våra privata egenskaper ändå avslöjas, mot vår vilja.
Möjligheten att kunna förutspå personlig information kan förbättra både produkter, service och segmentering. Det gör att konsumenter kan få personliga och träffsäkra erbjudanden. Men, det lämnar också utrymme för att det hela blir fel och istället ett intrång i våra privatliv. Till exempel så använde den amerikanska detaljhandelskedjan Target sig av sina kunders data och köphistorik för att förutsäga graviditeter hos sina kvinnliga kunder. Detta för att kunna skicka dem passande och välriktade erbjudanden. I vissa sammanhang kan oväntade erbjudanden för mammakläder och blöjor vara välkommet, men det kan också slå helt fel och få hemska konsekvenser, till exempel genom att avslöja eller felaktigt antyda en graviditet för en ogift kvinna till hennes familj i en kultur där detta är oacceptabelt. Eller som i ett fall där Target förutspådde en tonårings graviditet innan hennes egen förälder gjorde det, just genom anpassade reklamutskick.
Alla våra klicks och likes skapar en bild av vilka vi är vilket kan vara både positivt men också negativt. Å ena sidan bidrar man med information som annonsörer kan ta del av för att skapa skräddarsydda erbjudanden, något som konsumenter idag tycks efterfråga allt mer, men å andra släpper vi företag allt närmare inpå oss oavsett om vi vill eller inte. Kan det bli så framöver att man blir upprörd över innehåll i reklam som riktas mot en, trots att man själv styrt detta i stor utsträckning eller kommer varumärken ta hänsyn till hur man vill framstå och exakt när man är mottaglig för vissa typer av budskap? En sak är säker och det är att vi lämnar spår efter oss överallt och det gäller för bolag att ta tillvara på dessa utan att göra intrång i vår privata sfär när det kommer till att anpassa sin marknadsföring.