
2021-01-21
Lina Eklund | PR/Sociala medier-ansvarig
Trender i sociala medier 2021
Nytt år, nya möjligheter. 2021 är här och det är dags att se över trenderna inom kommunikation och sociala medier. Vad bör du göra mer av och vad bör du kanske göra mindre av? Är SEO fortfarande viktigt och vad betyder egentligen social shopping? För att underlätta för dig har jag samlat några av 2021 års hetaste trender inom sociala medier här.

Foto: Markus Winkler
Trendspaningarna är många för 2021. Vad kommer vi egentligen behöva fokusera på för att engagera, inspirera och motivera? I det här blogginlägget har jag samlat de 14 mest framträdande trenderna som jag och vi själva tror på, samt gjort en liten reflektion över varför jag tror att det här är viktigt. Hoppas du kan hitta lite inspiration till dina sociala medier 2021.
Om du går på en första dejt och enbart pratar om dig själv och aldrig ställer några frågor, tror du då att du får en andra dejt?
1. En av mina favoriter - relationer är A och O
Så enkelt men samtidigt så svårt. Allt för många företag går direkt på en kall målgrupp och pratar sälj. Big no no skulle jag säga. Kommunikation handlar om tvåvägskommunikation, tänk utifrån och in, inte tvärtom. Vad vill din målgrupp höra? Om du går på en första dejt och enbart pratar om dig själv och aldrig ställer några frågor, tror du då att du får en andra dejt? Nä, just det. Ställ frågor och var uppriktigt nyfiken. Det kommer att löna sig, jag lovar.
Dessutom är det superviktigt att lägga tid på att mingla och prata med din målgrupp och dina följare, nu mer än någonsin. Tänk dig att du går på en fest (känns avlägset nu, eller hur?) och du går och stryker längs väggarna och roffar åt dig en gratisdrink eller två utan att prata med en människa. Hur många personer kommer minnas dig, rekommendera dig eller ens ha dina kontaktuppgifter och namn? Är du kanske istället den som håller låda och går direkt fram och säger "Hej, jag heter Staffan, vill du köpa en dammsugare av mig? Den är grym." Tyvärr, du kommer inte heller lyckas. Det är så här du behöver tänka när du till exempel ska annonsera i sociala medier. Värm upp din målgrupp först, skapa relationer och nätverk, och sen kommer säljet av sig självt. Easy peasy, eller hur?

Foto: Priscilla Du Preez
2. Social selling och social shopping - mer fokus på social än selling tack!
Social selling ligger väldigt nära det här jag pratat om under punkt 1. Det handlar främst om att fokusera mer på social än på selling. Skapa en relation med din målgrupp och prata med dem. Lägg tid på att vara inne i deras kanaler och kommentera, gilla, prata, tipsa och tagga. Lyft ett inlägg de gjort och som de taggat ditt företag i. Personen i fråga kommer med all säkerhet känna sig sedd och bli glad. Något som kommer resultera i att personen i fråga kommer tala gott om er till andra och så är marknadsföringen igång. Gratis! Den bästa reklam ditt företag kan få är när någon lyfter era produkter i sina kanaler, helt frivilligt och utan betalning, bara för att de älskar det ni gör. Här snackar vi trovärdighet.
Social shopping spås också komma igång ordentligt under 2021. Men vad är då social shopping? Det är egentligen inget nytt, det kommer dock ta ännu mer fart i år. Enkelt förklarat är det när man kombinerar sociala medier och e-handel. Tanken är också att låta kundernas vänner vara en del av köpupplevelsen. Enligt Digitalsnack.se är det 42 % som använder sociala medier för att göra research kring produkter de är intresserade av. Alltså inte internet och att de gör en sökning på Google, utan sökningar i de sociala kanalerna. 24 % upptäcker nya varumärken via rekommendationer och kommentarer på sociala medier och 21 % motiveras av att köpa produkter som har många likes och positiva kommentarer. Återigen kommer vi tillbaka till vikten av att skapa relationer med följarna och att ha engagemang och hög engagemangsgrad som en viktig KPI.
3. Influencers fortsätter att vara en viktig del av marknadsmixen
Influencers och ambassadörer är fortfarande en viktig del av företagens marknadsföring. Den som fortfarande snackar ner den här typen av samarbeten är ofta den som inte är tillräckligt påläst och insatt. Många förknippar fortfarande Influencer Marketing med att en kändis slänger ut ett inlägg (som företaget tömt hela bankkontot för) med företagets namn och nästa dag gör de reklam för att annat företag och en annan produkt. Verkligheten är långt därifrån. Det finns massor av olika former av influencers; micro-, macro-, nano-, kändis- och många fler. För att veta vilket som passar ditt företag bäst behöver du ha koll på vilken målgrupp du vill nå ut till och engagera. Vilka dina mål med kampanjen är? Om profilens värderingar och inlägg stämmer överens med företagets tankar och kultur. Vilken tonalitet personen använder sig av och vilka bilder. I vilka kanaler din målgrupp hänger? Mindre influencers brukar ofta passa utmärkt om man vill ha trovärdig marknadsföring med högt engagemang och kvalitetsköp. Har man en stor budget kan en mix av en stor och en liten profil vara bäst. Valet är alltså beroende av vad du har satt upp för KPI:er. Be gärna några profiler att skicka över ett sk mediakit för att säkerställa att deras målgrupp matchar företagets. Bara för att profilen ingår i er målgrupp betyder inte det att personens följare gör det. Se till att skriva ett bra och tydligt avtal och glöm inte att mäta kampanjen för att lära dig inför nästa kampanj och för att se om ni tillsammans uppnådde eller överträffade målen ni satt upp. Tänk på att ambassadörer/influencer kan finnas i företaget och att det går alldeles utmärkt att använda den här varianten vid rekryteringar.

Annelie Pompe är en fantastisk influencer som gör fina samarbeten hon verkligen tror på. Kärnan i hennes samarbeten handlar självklart om hållbarhet på ett eller annat sätt.
4. SEO - viktigare än någonsin, nu även i sociala medier
SEO har alltid varit viktigt. Syns du inte så finns du inte. Under 2021 blir bra SEO-arbete ännu viktigare. Utvecklingen går framåt i ett galet tempo så det gäller att hålla sig uppdaterad om du inte vill försvinna i bruset. Och nu gäller det inte bara att ha optimerat dina nyckelord för sökningar i skrift. Under 2021 blir röstsökningar och visuella sök genom till exempel Google Lens hetare än någonsin. Mer om röstsökning längre ner på listan men varför ska du då optimera dina bilder för visuellt sök? Den här tekniken gör det möjligt att göra sökningar med bilder istället för ord. Efter att Google Lens introducerats kan du nu dessutom göra sökningar direkt i mobilkameran. Ser du en tröja du gillar? För din kamera över den för att omedelbart få förslag på var du kan hitta en liknande produkt. Enligt adsight.se blir det dessutom ännu viktigare under 2021 att fokusera på att ditt företags hemsida har en bra användarupplevelse. Från och med det här året kommer Google i ännu högre grad börja betrakta olika aspekter relaterat till hur användare upplever och interagerar med en hemsida, så som till exempel laddningstid, visuell stabilitet, mobilanpassning, säker användning och interaktivitet. Se också till att skapa förstklassigt innehåll som i första hand hjälper användare att få svar på sina frågor. Glöm inte bort att Google och andra sökmotorer har ett enda mål - att leverera det mest relevanta resultatet till användaren, baserat på deras sökfrågor. Tänk också på att Linkedin är en kanal där i stort sett allt är sökbart och ofta har ett högt SEO-värde. Det är därför viktigt att ha en sökbar rubrik och ett sökbart innehåll för att rankas högt. Om du söker ett jobb eller vill jobba med ett företag kommer de med all säkerhet att googla dig och/eller ditt företag. Säkerställ att informationen där stämmer överens med vad du kan leverera. Sedan november 2020 har även Instagram blivit mer sökbart så tänk även SEO här. Du vill komma högst när någon söker på till exempel en reklambyrå i Göteborg. Lägg krut på din copy och använd dig av ord och fraser som folk söker efter.
5. Våga testa nyheter - bli belönad av algoritmerna
Våga testa nytt. Det kan handla om att testa nya kanaler, men det kan också handla om att testa nyheter och uppdateringar som kommer i de kanaler du redan är aktiv i. Sedan en tid tillbaka finns ju funktionen "reels" på Instagram. Den här går att använda på en massa olika sätt, men det absolut vanligaste just nu är att dansa, byta kläder eller att städa ett rum genom att knäppa med fingrarna. Tänk ut hur du och ditt företag kan använda den här funktionen för att lyfta era produkter, er kultur och era medarbetare. Kanske kan ni komma med något smart tips som underlättar era följares vardag? Genom att våga testa nya funktioner belönas du även av algoritmerna och med tanke på hur få det fortfarande är som aktivt arbetar med reels kommer ditt företag att sticka ut och synas. Många av de som testat funktionen har snabbt ökat sitt engagemang och sin följarskara, något som idag annars är en utmaning. Samma sak gäller med livesändningar. Bara gört. Livesänd gärna tillsammans med någon annan, dvs att man kör från två konton. På det sätter når du ut till nya följare och med tanke på pushnotisen som går ut så kommer de följare ditt företag redan har bli uppmärksammade på när ni sänder. Det här hjälper er också att få en närmare och bättre relation med er målgrupp och era följare. Något som sedan kommer hjälpa till med engagemang, räckvidd och synlighet, och i slutändan även öka er försäljning.
6. Video is king - igen
Det här har ju kommunicerats år ut och år in, men rörlig media är king, så är det bara. Mer nu än någonsin tidigare. Stillbilder kan också göra ett bra arbete men känslan man skapar via filmer är en helt annan. Sätt en strategi och ett mål för hur du ska arbeta med video under året. Vad passar just er verksamhet? Är det filmer som är producerade av proffs, med inhyrda skådisar och hela paketet. Eller vill du och ditt företag satsa på att försöka vara äkta, sårbara och lite rough around the edges? Vilken sorts film matchar ert varumärke bäst? Tänk på att även om ni väljer det senare alternativet är det viktigt att säkerställa att kvalitet på ljud och bild ändå är bra, annars kommer ingen orka eller vilja titta ändå. Då en stor del av alla som tittar har stängt av ljudet är det såklart också viktigt att texta filmerna för att säkerställa att budskapet når ut. En annan fördel med rörligt innehåll är att det i många fall också är billigare när man annonserar i sociala medier då t ex Facebook gärna uppmanar till mer rörligt och innehållsvänligt content. Känner du att du inte har koll på hur man bäst får till en film? Ta hjälp av någon som kan. Kanske är det bara en liten skjuts du behöver och sen kan du producera och publicera på egen hand.
7. Röstsökningar ökar enormt - är du redo?
Röstsökning kändes för bara något år sedan ganska avlägset men har nu blivit mer aktuellt än någonsin. I och med att tekniken blivit bättre har det också ökat i popularitet. Enligt bluecow.se förutspår man att 55 % av hushållen kommer att äga en smart högtalare 2022. Wow, det är mer än hälften av oss det. För att lyckas med synlighet framöver är det därför extremt viktigt att vara redo och att säkerställa att ditt arbete med SEO är på rätt väg. De nyckelord som fungerade för något år sedan kommer inte att fungera lika bra framöver. Identifiera längre fraser som används i dagliga samtal. Röstsökningar blir oftast längre och mer naturligt uttalade jämfört med om vi skulle skriva in samma sökning. Exempelvis kan en person som vill veta mer om SEO-trender fråga "vilka är de nya SEO-trenderna för 2021?" medan samma person förmodligen hade skrivit in "SEO-trender 2021". Det gäller alltså att anpassa innehållet och SEO-arbetet efter den här utvecklingen. Här nedan bjuder jag på ett roligt klipp på hur det här med röstsökningar kan underlätta livet, och samtidigt försvåra det. Enjoy!
8. Lär känna din målgrupp ytterligare genom självraderande och interagerande innehåll
Det här något av det roligaste jag vet. Att uppmana till att följarna ska interagera via omröstningar, frågeställningar och dylikt är aktiviteter som gör att du kommer komma betydligt närmare din målgrupp och dina följare. Här finns det möjlighet att lära dig en massa. Kör en omröstning på Instagram eller Facebook stories där du ber följarna välja vilken produkt som är bäst, vilken glassort som är godast eller vad de vill höra mer om i era kanaler. Låt dem känna att du lyssnar på dem och att de är en del av ditt content och skapande. Det går också att skapa en omröstning på till exempel Linkedin. Med tanke på att det är så få som gör detta kommer du även att sticka ut i flödet samt att du belönas av algoritmerna för att du testar en ny funktion. Tillbaka till det självraderande innehållet. Med tanke på att inlägget försvinner efter 24 timmar är det ju definitivt här du kan våga ta ut svängarna, att testa nya saker och att våga göra misstag. Skulle du lyckas med en grym story och vill spara den så att följarna kan ta del av den här under en längre tid går det enkelt att spara den på din profil och sen ligger den där tills du väljer att ta bort den. Genom att jobba aktivt med stories kommer dessutom algoritmerna belöna dig så att du syns långt fram hos dina följare. Använd gärna stories även för att pusha dina följare in i flödet, eller för att tipsa om ett bra blogginlägg du vill att de ska ta del av. Fördelen med stories är att du där också kan se exakt vem som kollat och du kan därmed också skapa content som du vet uppskattas. Våga testa och ta lärdom av resultatet. Stories är även en utmärkt kanal för att lyfta bilder och klipp från kontoret, från ett seminarium eller en trevlig grillafton med kollegorna. Du har väl inte missat att stories nu även finns på Linkedin? Det har inte blivit någon hit ännu, men in och testa så kommer algoritmerna känna av det här och du lär dig samtidigt en massa.
9. Jämställdhet, mångfald och inkludering
Och kultur, värderingar och hållbarhet. Många viktiga ord som alla företag behöver jobba mer med. Se till att inkludera och involvera er målgrupp i ert arbete, bjud in till engagemang genom att till exempel ställa frågor, dela med er av era värderingar. Bland de allra flesta som söker en ny arbetsplats i dagsläget hamnar värderingar och kultur betydligt högre än en flashig titel eller en saftig lön. Man vill tillhöra en grupp som vill varandra väl, där respekt, omtanke och empati värderas högre än vikten av att armbåga sig fram för att klättra på karriärstegen. Om ditt företag vågar lyfta dessa viktiga frågor på ett trovärdigt sätt kommer ni att bli betydligt mer attraktiva än de företag som håller allt det här för sig själva. Och en av de viktigaste frågorna bland unga i dag är hur företaget jobbar med hållbarhet. Inte bara hållbarhet som om man sopsorterar eller inte utan även hur företaget tänker kring social hållbarhet, hur man reser inom jobbet, hur man säkerställer att medarbetarnas arbetsbörda är hållbar och så vidare. Stöttar ni kanske någon organisation, får personalen träna på arbetstid eller cyklar alla till jobbet? Berätta då om detta i era kanaler, i era rekryteringsannonser och se till att människor vet det här om er. Det handlar inte om att skryta, det handlar om att attrahera rätt medarbetare och att få de som redan jobbar på företaget att känna en stolthet. En stolthet de gärna delar med sig av i sina kanaler och sen är marknadsföringen och PR-jobbet igång. Av sig självt. Här på Valentin har vi en stor spridning på åldrar där de äldsta närmar sig pensionen och där de yngsta har vår arbetsplats som sin första. En fantastisk möjlighet att få lära av varandra. De yngre kommer med digitala trender och SoMe-hacks och de som varit med lite längre kommer med kloka erfarenheter och tips på hur man bör kommunicera med just den där kunden. Jag tror att fördomen är att det främst jobbar unga och "hippa" människor på reklambyråer, men här hos oss är vi coola hela högen, oavsett ålder, och tänk vilken bredd vi kan erbjuda våra kunder. En sådan sak är ju ypperlig att lyfta i sin kommunikation.

Foto: Sharon McCutcheon
Människor är trötta på det perfekta, det tillrättalagda och det som andas fake.
10. Transparens och äkthet viktigt för att vinna förtroende
Att vara transparent är för de allra flesta lite läskigt. Vill vi verkligen att alla ska veta allt vi gör? Vill vi dela med oss av våra siffror? Vågar vi visa oss sårbara? JAAAAAA, säger jag och även andra trendspanare. Människor är trötta på det perfekta, det tillrättalagda och det som andas fake. Istället vill man se mer behind the scenes-klipp, kära känna människorna bakom företaget, se bloopers eller läsa om när det gick åt pipan. Det här är saker som människor kan relatera till och som de stör sig mindre på. Du ska se att du kommer märka stor skillnad på engagemang, respons och följare om du bara vågar vara äkta och visa att en felstavning i ett nyhetsbrev eller en missriktad pressrelease även kan hända den bästa och att det är mänskligt att "fela". Man lär sig av sina misstag och kommer igen. Ingen är perfekt så varför låtsas? Nej, mer äkthet och transparens under 2021, hos såväl företag som influencers och privatpersoner.
11. Budskap från första stund
Jag vet. Det är skittrist. Och en rejäl utmaning för oss kreativa själar som jobbar på reklambyrå. Vi brinner ju ofta för att göra snygga filmer och annonser som inte uppfattas som allt för säljiga. Men jag är ledsen....buskap och logga måste i de allra flesta fall komma in tidigt i kommunikationen. Tiden vi får av våra följare blir kortare för varje år som går och i vissa åldersgrupper har du knappt tre sekunder på dig att inspirera och engagera. Har du då inte logga eller budskap direkt kommer väldigt många att klicka vidare utan att ha nåtts av ditt budskap. Det finns självklart undantag. Gör du en kick ass film som engagerar målgruppen från första sekund kan du såklart göra ett intryck. Eller om du använder dig av en omtyckt influencer, eller kanske ställer frågor, skapar omröstningar osv i dina stories. Men vi ser det om och om igen - ett tidigt budskap ger större effekt. Så är det bara. I dagarna hade jag ett möte med Google och något som verkligen fastnade var när personen som höll mötet sa "Go short or get chosen". Så se till att "get chosen". Ett exempel på det är att skapa nyfikenhet och en story. Kolla bara på ICA eller på filmen här ovan. Riktigt bra jobb med att skapa nyfikenhet. Jag vill på riktigt se klart hela filmen för att se ifall han lyckas ta sig in och vad de egentligen gör reklam för.
12. Medarbetarengagemang och employer branding skiljer vinnarna från förlorarna
Såååå viktigt. Den som bäst lyckas engagera, inspirera och motivera sina medarbetare är de som kommer lyckas bäst i framtiden. Om du lyckats riktigt bra med att få dina medarbetare att trivas och vara stolta över sin arbetsplats kommer de att prata gott om företaget på kalas, fester, bröllop, till sina vänner, sin familj....och de i sin tur kommer att lyfta det här vidare till människor i sin närhet. Om dina anställda frivilligt och på sin lediga tid marknadsför ditt företag har du gjort ett väldigt bra jobb. Om de sedan även delar sitt tyckande i sociala nätverk och kanaler kommer det här ge ringar på vattnet och kommer göra så att du i slutändan inte behöver lägga lika mycket tid och pengar på rekrytering. Helt plötsligt har du istället en kö av människor som gärna vilja jobba för ditt företag. Så enkelt egentligen. Men tänk också på att före detta medarbetare också ger en bild av arbetsplatsen och att negativa ord sprider sig snabbare än positiva. Därför är det superviktigt att alltid försöka avsluta alla relationer på bästa sätt. Det kommer gynna dig och företaget i framtiden. Garanterat. De företag som inte satsar på sina medarbetares välmående och utveckling kommer att få se sig om länge efter rätt arbetskraft.
13. Personligt innehåll engagerar. På riktigt.
Personligt engagerar, det vet de flesta, men varför är det då så många som fortfarande inte jobbar på det här sättet? Gå tillbaka och kolla dina tidigare inlägg på Instagram, Linkedin och i alla andra kanaler. Visst är det väl så att de inlägg där du lyft fram en kollega eller annan person har du fått mest engagemang på? Det här märks tydligt på Linkedin och Instagram. Hur kan du och ditt företag bli mer personliga? Hur kan ni skapa bättre relationer med era följare och er målgrupp? Tänk på att alltid tänka utifrån och in i allt du kommunicerar. Inte tvärtom. Att du anställt en ny kollega kan såklart uppfattas som "hej, kolla här, vi har anställt en ny person", men om du istället lyfter den här personens styrkor, något personen gillar att göra på fritiden och annat som gör personen lite mänskligare kommer engagemanget att öka. Kanske kan du lyfta en härlig mellanchef som gjort något extra bra? I samma veva kanske du slänger med att han är Smålands bästa padelspelare eller liknande. Människor relaterar till andra människor, inte företagsloggor eller bilder på produkter.
14. Våga. Vara. Rough. Det allt för perfekta prioriteras bort.
Som jag varit inne på tidigare. Våga gå bort ifrån det perfekta och korrekta. Släng in en rolig emoji (men undvik auberginen, den kan tydligen ställa till det vid annonsering ;)). Använd filmer som filmats med en mobil. Kör en livesändning där allt inte är regisserat till punkt och pricka. Du och ditt företag kommer att uppfattas som mer mänskliga och detta kommer resultera i en bättre och närmare relation till din målgrupp. As simple as that. Självklart ska ljud- och bildkvalitét vara bra annars är det ingen som orkar titta eller lyssna, men så länge du löser det är det bara att köra. Börja med att testa det i till exempel stories där det ju faktiskt försvinner efter 24 h. Sen kan du testa i flödet och efter ett tag kommer du känna att det är hur enkelt som helst. Säkerställ såklart så att det här går hand i hand med företagets grafiska riktlinjer, tonalitet och så vidare. Kanske är det dags att uppdatera dem ändå?
Tack för mig. Hoppas jag lyckades inspirera dig till hur just du och ditt företag kan jobba med era sociala medier under 2021 och i framtiden.