
2021-01-14
Lina Eklund | PR/Sociala medier-ansvarig
Svenskarna och internet 2020
I december 2020 kom rapporten många av oss gått och väntat på. Internetstiftelsen presenterande då årets upplaga av svenskarna och internet. Stort fokus låg självfallet på hur pandemin påverkat våra internetvanor. En hint är att ja, svenskarnas användande har definitivt påverkats. Här kan du ta del av 2020 års hetaste spaningar.

Foto: Jed Villejo
Vad skulle vi gjort utan internet och sociala medier under den här pandemin? Jag vågar knappt tänka tanken. Tänk så många av oss som tack vare den digitala utvecklingen kunnat hålla kontakten med en gammal farmor, härliga kollegor eller föräldrar i riskgrupp. Jag skulle säga att internet i många fall räddat liv. För de som varit isolerade i snart ett år har en digital kram varit oerhört värdefullt i en pandemi som kräver att vi håller avstånd.
Så, hur har vi ändrat våra vanor, vilka sociala kanaler har ökat och vilka har minskat och hur kommer vi att agera i framtiden när vi går tillbaka till det nya "normala"? Rapporten är lång så här är några av de spaningarna som jag tog med mig från presentationen. Längst ner i det här inlägget hittar du länk till såväl rapporten som presentationen om du vill ta del av all information eller grotta ner dig i något som tilltalar dig extra mycket.
46 % av alla svenskar över 16 år tittar på sin skärm under natten
• 96 % av svenskarna använde internet under 2020. Det är väldigt många svenskar. 9 938 294,4 personer om man ska vara korrekt, och om jag räknat rätt. Enligt SCB var vi 10 352 390 folkbokförda personer i Sverige vid halvårsskiftet 2020. 2019 låg siffran på 95 %, så även om det är en liten ökning är det fortfarande fler som använt internet under 2020 än föregående år.
• 31 % av svenskarna använder internet mer nu än innan pandemin. Kanske känns det självklart med en ökning, men 31 % är ändå en ganska stor ökning anser jag. Ställ gärna samma fråga till dig själv, spenderade du mer eller mindre tid på nätet under 2020 jämfört med 2019?
• 93 % av de studerande tycker själva att deras skärmtid är osund och de allra flesta längtar tillbaka till skolan. Helt plötsligt tror jag det här med skoltrötthet förändrats, att fler fått upp ögonen för hur viktigt och faktiskt kul det är att vara i skolan och träffa alla klasskompisar och lärare. Det är en utmaning att vara disciplinerad hemifrån, särskilt om det är något ämne du har svårt för och som du kanske inte så enkelt kan få hjälp med. Då blir det enkelt att fastna i sina sociala kanaler och vips så har några timmar försvunnit. Har du då ingen närvarande vuxen som kan hjälpa dig är det lätt att betyg och intresse dalar. Jag håller tummarna för att alla studerande får gå tillbaka till skolorna snart igen. Fördelen med alla digitala studier är att många har kunnat delta i studier som de annars hade haft svårt att ta del av för att de bor på "fel" plats i landet. Den digitala utvecklingen har helt enkelt suddat ut många gränser och öppnat upp för många nya möjligheter.
• 46 % av alla svenskar över 16 år tittar på sin skärm under natten. Främst de som är födda utanför Norden och de som studerar. 46 % !!!! Smaka på den. Inte konstigt att många har svårt att sova. En förklaring är såklart att de som är födda utanför Norden kanske kommunicerar med vänner och släktingar i ett annat land i en helt annan tidszon, men 46 %. Jag kan inte smälta det. Kollar du på någon av dina skärmar under natten?

Foto: Leon Bublitz
• Digital skärmtid får pensionärer att känna sig mer sociala, men tvärtom för de studerande. Detta är väldigt intressant. Och glädjande. Jag blir glad över att våra äldre som i många fall befinner sig i riskgrupp känner att de tack vare allt digitalt kunnat vara mer sociala. Anledningen till att de studerande känner sig mindre sociala tror jag personligen beror på att många studenter fått lösa alla studier hemifrån. Skolan är en viktig mötesplats där man i många fall träffar vänner för livet. När den här plattformen för relationsskapande försvunnit eller åtminstone tagit en paus kan jag definitivt förstå att man känner sig mindre socialt tillfredsställd.
• Mobilt bank ID och swish ökar bland pensionärerna. 86 % av dem har nu dessa tjänster, 98 % av svenskarna totalt. De på landsbygden låg tidigare lägre än de i storstäderna här men har nu kommit ikapp och hamnar på ungefär samma siffror. Jag tänker personligen att vad gjorde man innan swish? Som det förenklat livet för såväl mig som för till exempel servitriser som slipper splittra notor på löpande band och hantera en massa kontanter och olika kort.
• 52 % av svenskarna är oroliga över att storföretagen övervakar dem. Det finns dock inte lika stor oro för att det är myndigheterna som övervakar. Något som oroar betydligt mer i övriga delar av världen. Ja, här tror jag det finns massor som vi inte vet om. Man kan ju hoppas att GDPR försvårat för de företag som övervakar oss och som har dåliga intentioner.
• Hemmajobbandet har mer än tiodubblats. 23 % har jobbat hemma på heltid under pandemin och de flesta vill fortsätta med det här även när det ”normala” är tillbaka. Det här ställer nya krav på landets, och även världens, arbetsgivare. Vi kommer med all säkerhet se nya krav från arbetssökanden om att få jobba hemma en stor del av tiden för att enklare lösa livspusslet. Det mesta fungerar ju ändå att sköta digitalt. Nackdelen med den här utvecklingen är såklart minskandet av det sociala samspelet och småsnacket vid kaffemaskinen. Några av fördelarna är dock att vi kanske blir mindre stressade då det enklare går att få ihop livspusslet samt att människor på mindre orter nu kan söka spännande tjänster i storstaden utan at behöva befinna sig där fysiskt. Den här utvecklingen ska bli otroligt spännande att följa.

Foto: Windows
De främsta källorna för nyheter kring viruset har varit traditionell media framför sociala medier.
• De främsta källorna för nyheter kring viruset har varit: TV (61 %), Digitala tidningar (48 %) och myndigheternas plattformar (23 %). Här har man inte haft sociala medier som top of mind. Beror det här på att man inte litar på informationen som publiceras i sociala medier eller att det kan vara svårt att veta vad som är fake news eller faktiskt sant? Eller finns det andra förklaringar? Hur går du själv tillväga för att uppdatera dig gällande pandemin? Under den senaste tiden har vi ju blivit smärtsamt medvetna om att nyheter som publiceras på plattformar som tex Twitter inte alls behöver ha någon sanning i grunden.
• Fler internetanvändare använder playtjänster framför traditionell TV, traditionell radio går dock före digital radio. Ingen kioskvältare kanske. Men intressant att se det svart på vitt och även bra för oss som jobbar med kommunikation att ta med oss i våra medieval och strategier.
• Ökningen av streamade tjänster beror mycket på att pensionärerna hänger med. Ökar från 71 % till 82 %. Superkul att se att även de som är 65 + hänger med och ser till att streama sina favoritprogram osv. Superviktigt att hålla sig ajour med vad som händer i omvärlden och att ta del av underhållning och kultur när många sitter isolerade hemma.
• Youtube fortsätter att öka, 91 % av internetanvändarna kollar på Youtube.What can I say? Ingen överraskning kanske, men 91 % är en väldigt hög siffra. Youtube är en fantastisk kanal för att nå ut till sin målgrupp. Jag tror vi kommer se en ännu större ökning framöver då fler och fler upplever fördelarna med kanalen. Nackdelen är dock att de yngsta grupperna av befolkningen redan tröttnat på annonserna. Mina barn blir galna varje gång det kommer reklam, särskilt när det är en non skippable - variant som de inte kan klicka ner direkt.
• Podd växer kraftigt. 68 % lyssnar någon gång, 13 % lyssnar varje dag. Jösses vilket utbud det finns i dag. Jag prenumererar på kanske 10 stycken och jag får hela tiden tips från vänner och bekanta, men jag hinner inte med. Det finns så mycket bra information där ute. Oavsett om du vill grotta ner dig i Linkedin, lyssna på mordhistorier eller skratta åt relationsproblem. Poddar är kul. Lyssnar du på någon podd? Tipsa gärna i kommentarsfältet om någon podd vi inte får missa. Vi lovar att försöka hinna lyssna.
• Sverige ligger långt efter många andra länder när det kommer till användandet av e-böcker. Vad beror det på? Vi svenskar vill gärna ta del av böcker men de allra flesta av oss verkar föredra riktiga böcker som vi kan läsa själva. Stämmer det här in på hur ditt behov ser ut?
• Nära 2 av 10 köper varor på rekommendation från en influencer, främst kvinnor 16-25 år. Jag ska vara ärlig, jag trodde den här siffran var betydligt högre. Influencers, påverkare, ambassadörer eller vad man nu väljer att kalla dem är ett fantastiskt sätt att nå ut till sin målgrupp. Att samarbeta med en eller flera profiler som matchar företagets värderingar och kultur kan bli en riktig guldgruva. Jag har sett massor av framgångssagor och många av profilerna är som hela mediehus där man får allt från inspirerande texter till snygga bilder och filmer. Välj att jobba med micro - , macro - , nano - , kändisinfluencers eller vad du nu vill kalla dem. Det viktiga är att du har koll på din målgrupp och på profilens målgrupp. Låt personen använda sina ord, sin tonalitet och sina sätt för att nå ut. Hen vet när, hur och vad målgruppen attraheras av. Glöm inte att följa upp.

Foto: Louise Johannesson och Joanna Swica – 2 fantastiskt duktiga influencers
9 av 10 internetanvändare använder sociala medier, det dagliga användandet har gått som en raket under pandemin
• 9 av 10 internetanvändare använder sociala medier, det dagliga användandet har gått som en raket under pandemin. 9 av 10...det är väldigt många. Och kanalerna blir bara fler och fler. Facebook, Snapchat, Linkedin, Pinterest, Twitter, Instagram, TikTok, Twitch, Reddit.....you name it. Det är bara att välja och vraka. Vilka kanaler får din tid och kärlek? Själv är jag ett stort fan av Instagram och framför allt Linkedin där jag i vissa fall spenderar väldigt många timmar med att nätverka och skapa relationer.
• 81 % använder Facebook, 71 % Instagram, 42 % Snapchat och 37 % Linkedin. Instagram ökar mest, det dagliga användandet ökade från 39 % till 50 % på ett år. Wow!! Störst ökning syns bland pensionärerna. Det är dock viktigt att ha med sig att olika åldersgrupper använder kanalerna i olika syften. Anledningen till att Facebook fortfarande är en så stor kanal är för att många svenskar använder Messenger för att kommunicera med sina vänner och grupper för att känna tillhörighet eller för att lära sig nya saker. De yngre grupperna hänger mindre i flödet och mer i grupper, medan den äldsta gruppen fortfarande använder kanalen för att publicera bilder, kommentera och dela andras inlägg.
• Vad gör då svenskarna på den absolut mest populära kanalen - Facebook ? 80 % använder Messenger, 58 % deltar i grupper, 35 % deltar i evenemang. Marketplace har ökat stort under året. Som sagt, det är få som enbart hänger i flödet som de flesta gjorde i början när kanalen kom. Messenger och Marketplace är en stor del till varför Facebook är fortsatt i topp, även hos de yngre grupperna.
• Twitch har också ökat under pandemin, främst i åldersgruppen 16–25 år där användningen gått upp med 6 procentenheter till 37 procent i Q3. Mellan 26–35 år använder 24 procent Twitch i Q3, vilket alltså är fler än som använder Tiktok (15%). Bland internetanvändare äldre än 36 år är det bara 7 procent eller färre som använder Twitch. Vad är då Twitch? Jo, det är en är en videotjänst som främst används för att livesända datorspel och chatta.
• Även Reddit ökar. Hela 44 % av de mellan 16 och 25 år använder kanalen. Om du inte har koll på Reddit så kan jag säga att det är en slags social nyhetssida där användarna kan skapa egna inlägg och dela länkar, samt rösta upp inlägg de tycker är bra så att de syns av fler. Användningen av Reddit har ökat under pandemin bland internetanvändare mellan 16–55 år. Störst är ökningen i åldrarna 16–25 år, där användningen gått från 36 procent i Q1 till 44 procent i Q3. Internetanvändarna på 16–25 år är dessutom de flitigaste användarna av Reddit, men därefter sjunker användningen med åldern. Praktiskt taget inga internetanvändare över 66 år använder Reddit i Q3.
• Linkedin ökar, dock inte det dagliga användandet. 55 % av användarna kommer från privata sektorn, 35 % från den offentliga. Jag blir sååå glad över att läsa att Linkedin ökar. Det är en outtömlig guldgruva till relationer och nätverkande som skapar möjligheter och tillfällen du inte ens kunde drömma om. En kanal som till en början användes mest för att ladda upp sin CV och att rekrytera har nu blivit kanalen nummer ett för att vårda sitt och företagets varumärke och relationer. Över 700 miljoner människor i världen och ca 3,5 miljoner i Sverige kan ju inte ha fel. Nu önskar jag bara vi kan få fler att använda kanalen varje dag.
Källa: Svenskarna och internetTik Tok har det senaste året ökat från 28 till 71 procents användning hos ungdomar mellan 12-15 år
• Tik Tok är årets raket. Från 28 % till 71 % på ett år. Galet!!! 7 av 10 mellan 12 och 15 år använder kanalen. Överallt kan vi se de Tik Tok-dansande ungdomarna som nu på senare tid även övergått i föräldrar och den äldre generationen. Den stora gruppen är dock tonåringar och framför allt tjejer. Siffrorna talar ju för sig själv. Det är här man spenderar tid och det är här man kommunicerar med sina vänner och följare. Jag tror vi kommer se en stor ökning av annonsering i den här kanalen under kommande år. Rätt eller fel? Oavsett så gäller det att ha koll på marknadsföringslagen då många av användarna är väldigt unga.
• Pensionärerna har ökat sin e-handel, framför allt på livsmedel, kulturupplevelser och hälsoprodukter. De flesta av dem kommer fortsätta även efter pandemin. Det här gör mig glad. Visst är det såklart bra med rörelse och att komma ut och träffa folk, men nu när inte alla har möjlighet till det är det fantastiskt att Greta 80 år kan se en konsert från sitt vardagsrum eller att Bertil 75 kan klicka hem sina värktabletter och sin mat. Även om vi i Sverige redan ligger långt fram finns det fortfarande stor potential här.

2021-01-14
Lina Eklund | PR/Sociala medier-ansvarig