Storytelling enligt en planner

Vad är det och varför ska man berätta? Är storytelling marknadsavdelningens ansvar?

Min egen definition

Storytelling är bevis på vem man är.  Vad, varför och hur man berättar säger mycket vare sig det gäller en privatperson på middag eller ett bolag som försöker förklara vad man gör på dagarna. Storytelling är ett grepp för att bli mer mänsklig när man kommunicerar.

Varför ska man berätta då?

Är det bara reklam? Påhittat. För marknadsavdelningen? Nej, som jag sa innan är det ett bevis på vem man är. Och därför rör det alla inom verksamheten. Oavsett om du vill eller inte så är du på din fritid en representant för bolaget du jobbar på.  Vidare finns det en korrelation mellan lyckade verksamheter och stolta kollegor.

Det är intressant att jämföra sin situation som privatperson (på en middag då en extrovert alfaperson tar upp all uppmärksamhet) med situationen då marknadsledaren musklar ut sig i sin marknadsföring. De tar sig plats och frihet att repetera sina poänger. I de lägena måste man vara smart och sticka in något relevant och intressant för att få utrymme och få människor att vilja lyssna på en.

Hur börjar man?

1. Karaktär
Man måste först och främst reda ut vem man är. Ton, värderingar och karaktärsdrag bör landa i en roll som tar hänsyn till din målgrupp. Tricket är att sedan utgå från en och samma karaktär och roll över tid. För att människor ska börja lita på er måste nu hålla er hyfsat konsekventa. Även om ni är många som berättar inom en verksamhet så bör det finnas ett gemensamt övergripande grepp som gör er tydliga och lättare att tycka om.

2. Serva
Man brukar berätta för att öka värdet på något. Eller för att man inte kan låta bli att skryta. Men det mest intressanta man kan göra vad gäller storytelling är faktiskt att bjuda på någonting. Bolag har börjat göra detta de senaste åren. Skapa kreativa sätt att stötta sina målgrupper. När de är ute på en joggingtur, när det regnar, när de är uttråkade, när det vill utvärdera alternativ etc.  Modern storytelling handlar om att serva – inte bara om att skicka ut bevis på vem man är.

3. Öva
Att vara kreativ är ofta otryggt. Kreativ kommunikation är upp till 12 gånger mer effektiv än vedertagen. Men man blir ju oftast inte kreativ genom att knäppa med fingrarna. De första minuterna på en middag brukar inte vara roligast. De första timmarna efter att ha skaffat ett nytt socialt forum-konto brukar inte leda till höjdpunkter. Man måste öva. Så öva. Börja idag.

Motsatsen till lagom

Din karaktär och dina berättelser måste sedan vara nog intressanta och häpnadsväckande för att bli ihågkomna och ses som värdefulla. Med andra ord: ta i och imponera på dig själv och dina kollegor. Lagom är alltså inte bra om man ska berätta. Men inte heller överdrift. Man måste hitta en balans mellan häpnadsväckande och trovärdig. Överdriver man så kan målgruppen snabbt uppleva att man har sminkat grisen.

När är man redo?

Målgrupper i all ära men om man inte själv är imponerad och kan ”keep the story straight” så är man inte redo för att berätta.