Nyheter på Instagram

Få ord är så laddade med känslor som de vi strösslar i sociala medier. Många är de som har saker att tycka till om, oavsett ålder och kön. Och det är endera kärlek, endera hat. En sak som är säker är, att hur skicklig du än är på sociala medier kommer du aldrig bli fullärd. Det som fungerar ena dagen kan nästa dag vara helt fel. Samtidigt är det ju det som är lite av charmen och det som gör att man alltid törstar efter ny kunskap.

En av mina favoritkanaler är Instagram, och för att hålla mig uppdaterad kring plattformens förändringar följer jag därför Adam Mosseri, Head of Instagram. Här har jag sammanfattat några av de senaste uppdateringarna som kan vara bra att ha koll på.

ÄNNU STÖRRE FOKUS PÅ RÖRLIGT
Adam Mosseri (@mosseri) berättar på sin Instagram om att rörligt innehåll kommer att få ännu större fokus i appen än tidigare. Han förklarar att anledningen till detta är att vi alla vill bli underhållna i våra kanaler. Med starka konkurrenter som Youtube och TikTok med massor av rörligt innehåll gäller det att ”keep up”, helt enkelt. Därför kommer vi att se mer rörligt i såväl flödet som i Explore-funktionen.

”We´re no longer just a square photo-sharing app”.

Adam Mosseri, Head of Instagram

SENSITIVE CONTENT CONTROL
Andra nyheter som Adam delar med sig av är möjligheten till en tryggare vistelse i appen. Funktionen går under namnet Sensitive Content Control som du hittar den under inställningar. Genom att aktivera den ser Instagram till att vara extra försiktig med vad de rekommenderar till dig i Explore-funktionen.

HAPPY BIRTHDAY REELS
Time flies när man har roligt. Alldeles nyss firade funktionen Reels 1-årsjubileum. Hur är det möjligt att den funnits i ett år redan? Det som började med dans- eller städklipp har utvecklats enormt och nu är det betydligt fler som använder funktionen. Det krävs dock lite mer tid och engagemang än att bara slänga ut en story. Använder du själv funktionen?

FÖRHINDRA RASISM OCH HAT
Mosseri pratar också mycket om hur Instagram hela tiden följer vad som händer i appen, att de dagligen får miljoner rapporter om folk som missköter sig och att de i samband med fotbolls-EM fick göra uppdateringar för att försöka förhindra rasism och hat som uppstod i samband med att bland annat England förlorade en match.

I sina senaste inlägg beskriver han funktioner som att blockera andra användare och även det han kallar ”restrict” där man kan läsa meddelande utan att mottagaren kan se att man gjort detta.

Några funktioner som är helt färska och som rullas ut senare den här månaden är följande:

 

  • Limits – låter dig dölja DM´s från människor som inte följer dig eller som precis börjat följa dig. Detta för att minska antalet elaka kommentarer och nättroll.

 

  • Varning – Instagram skickar redan en varning till konton som försöker posta elakt innehåll. Om de försöker posta igen får de en starkare varning där Instagram påminner om plattformens regler. Den senaste uppdateringen handlar om att man nu redan i den första varningen nu kommer att informera om reglerna i hopp om att de ger upp direkt.

 

  • Hidden words to everyone – I slutet av augusti kommer appens alla användare, oavsett var de bor, kunna använda sig av den så kallade ”Hidden words-funktionen”. Det innebär att Instagram automatiskt filtrerar DM´s med elaka, opassande eller sårande ord, fraser eller emojis så att vi aldrig ens behöver läsa dem. Sååå bra, med tanke på antal opassande DM´s som dyker upp från högst suspekta konton. Tack Adam & co!

INSTAGRAM LIVE-RUM OCH MESSENGER-RUM
Instagram är inte rädda för att kika på sina konkurrenter för inspiration. På ett skickligt sätt skapar de sedan egna, liknande funktioner, för att på det sättet förhoppningsvis hindra sina användare från att lämna plattformen. Snapchat inspirerade till Stories, Tik Tok till Reels och nu senast har Clubhouse inspirerat till rum där man helt enkelt kan skapa talkshow-rum för att diskutera allt och inget med vänner, kollegor eller nya bekantskaper.

Funtionen med rum lyftes redan i mars 2021 men har rullats ut lite pö om pö till användare världen över. Funktionen med Live-rum är tänkt enligt Instagram själva att fungera som en talkshow där en ”host” eller moderator kan bjuda in upp till tre gäster i sitt rum. Men de säger också att du kan använda funktionen för webinar, utbildningar eller bara för att hänga med dina vänner.

Med hjälp av den här funktionen kan du se till att ditt konto växer, då en pushnotis dyker upp hos de inbjudna samt deras följare. Instagram jobbar hela tiden på att uppdatera den här funktionen, men redan nu kan du integrera LIVE-shopping i ditt rum. Enligt rykten kommer de även att öppna upp för att hantera ljuduppspelningar och ljudinspelningar direkt från rummet så att man ska kunna använda rummet som en podd-plattform.

Det finns även vanliga rum, som alltså inte är Live-rum där man kan vara upp till 50 personer som ”träffas” samtidigt. För att komma i gång, gå in bland dina DM´s, nedanför sökfunktionen kan du se tre olika flikar: alla, rum och förfrågningar. Tryck på rum, välj skapa rum och välj sedan vilka du vill bjuda in till rummet, välj anslut till rummet och vips så är du i gång.

 

HUR FUNGERAR EGENTLIGEN ALGORITMERNA PÅ INSTAGRAM OCH VARFÖR FINNS DE?
När Instagram gick live 2010 bestod appen av foton som dök upp i ditt flöde i kronologisk ordning. När fler människor blev aktiva blev det omöjligt för alla att se allt. 2016 missade folk 70 procent av alla poster i flödet. Så för att lösa det här problemet introducerade Instagram ett flöde som rankar poster baserat på vad du bryr dig mest om.

Varje del av appen – flödet, Explore och Reels – använder sina egna algoritmer för att skräddarsy ett flöde som passar dig bäst.

Instagram själva säger att de genom åren lärt sig att vi i vårt flöde och i Stories helst vill se innehåll från våra nära och kära. Medan vi i Explore vill upptäcka nytt.

Det går att skriva milslånga texter om hur algoritmerna fungerar för de olika delarna, men det som verkligen är intressant är hur du kan hjälpa Instagram att ta fram relevant innehåll för just dig. För det är just så, att Instagram anpassar alla delar av appen beroende på hur du agerar när du använder den.

En enkel sak att göra för att nås av innehåll som intresserar dig är att se till att trycka gilla på det du verkligen uppskattar och tycker om. Kommentera och engagera dig och visa Instagram att innehåll från den här personen borde vara en självklarhet i ditt flöde.

Du kan också göra följande:

 

  • Välj dina närmsta vänner. Det här gör du i Stories som ett alternativ till att dela dina händelser med alla. När du gjort ditt val är det bara dina närmsta vänner som ser vad du delar. Men inte nog med det, Instagram prioriterar dessa vänner i såväl flöde som Stories.

 

  • Tryck ”mute” på de människor du inte vill se innehåll ifrån. Ett bra alternativ till att avfölja, som i vissa fall kanske kan vara jobbigt eller kännas drastiskt. Personen i fråga kan inte se att du valt ”mute” på dem. Smart! Dessutom lär sig Instagram att innehåll från den här personen inte behöver prioriteras för dig. För att använda den här funktionen, gå in på personens profil, tryck på de stories och sedan på de tre prickarna, välj ”dölj händelse” eller ”dölj händelse och inlägg”.

 

  • Välj ”Inte intresserad” bland rekommenderade poster och följare. Oavsett om det är i flödet eller i Explore så kan du välja ”inte intresserad”, så kommer Instagram göra sitt bästa för att inte visa liknande rekommendationer i framtiden. Detta gör du genom att klicka på inlägget, trycka på de tre prickarna och välja ”inte intresserad”.

NYA ÅLDERSBEGRÄNSNINGAR FÖR ANNONSERING FRÅN 23 AUGUSTI 2021
För någon vecka sedan nåddes vi av ett meddelande i Business Manager som fick oss att sucka lite grann. Så här löd meddelandet:”Med start den 23 augusti kommer flera inriktningsalternativ, såsom ’detaljerade och anpassade målgrupper’, inte längre att vara tillgängliga för att rikta annonser till personer under 18 år globalt, 20 år i Thailand eller 21 år i Indonesien. Nya annonser som omfattar unga personer kan endast inriktas efter plats, ålder och kön.”

Men samtidigt som jag suckar, då det ställer till det i kampanjer vi arbetar med, så blir jag samtidigt glad över att våra unga till viss grad skyddas från reklam som kan vara skadlig för dem. Om man ska se en nackdel från ungdomarnas sida är ju att de nu i stället kommer att nås av reklam som kanske inte intresserar dem alls, vilket eventuellt skulle kunna resultera i att de blir ännu mer reklamtrötta. När man nu inte längre kan rikta en sportig reklamannons till någon som gillar sport, eller en musikrelaterad kampanj till någon som gillar musik så misstänker jag att vi kommer se ännu kortare views på våra kommande annonser. Men det återstår att se.

En annan uppdatering Instagram gjort för att skydda våra unga är att när någon som är 16 år eller yngre startar ett konto kommer det automatiskt blir ett privat konto. Detta bland annat för att de inte ska kunna bli kontaktade av vem som helst.  De unga som redan har ett publikt konto kommer få en notis med ett val att ändra till ett privat.

 

GOOD GUY ELLER BAD GUY?
Säga vad man vill om Instagram och Facebook, men genom att lyssna på Mosseri får i alla fall jag en känsla av att de inte enbart vill tjäna pengar, utan att de även faktisk bryr sig om sina användare. Kanske är det hans kärleksfulla prat om hans tre barn som lurar mig. Vem vet. Kika gärna in på Mosseris Instagram och ta del av hans innehåll för att skapa dig en egen bild.

Tack för mig!