Julen ställer moralen på sin spets

Julen infaller i år vid en sällsynt märklig tidpunkt. Mitt i en av vår tids stora humanitära katastrofer får vi veta att robotdammsugaren är årets julklapp. Det kan vara svårt att förhålla sig till. Reaktionerna antyder att vi ställer ökade krav på att företag anpassar sin marknadsföring till omvärldens svängningar.

Mottagandet av HUI Researchs val av årets julklapp 2015 var, i vissa kretsar, långt mindre entusiastiskt än föregående år. Louise Ungerth, chef för Konsumentföreningen i Stockholm, kallade valet av robotdammsugaren för ”ett rejält bottennapp” i en debattartikel i Expressen. Dagens Nyheters Kristofer Ahlström konstaterade att ”antingen är HUI Research helt ur kontakt med sin samtid, eller så är svensken det.”. Den populära Alex&Sigges Podcast sågade valet vid fotknölarna, och i andra medier sågs rubriker som ”Årets julklapp suger”.

Varför upprör årets julklapp så mycket? Och har inte HUI Research, Svensk Handels konsultfirma, gjort en ganska smart spaning nu när regeringen aviserat sänkt tak för RUT-avdrag?

Delvis kan det vara så enkelt att robotdammsugaren, hur fiffig den än är, inte känns särskilt fräsch. Den har funnits i många år och innehåller varken appar från iTunes, stegräknare eller selfiemöjlighet. Den är dessutom ganska dyr, och får väl ses som en lyxprodukt för dem med stora hem och lite tid. Den liberala arbetsmarknadspolitiske kritikern kan också hävda att robotisering av hushållsnära tjänster riskerar att slå hårt mot en bransch som i dagsläget och framöver behöver allt stöd den kan få.

Men det finns också kritik som baseras på att det är taktlöst att över huvud taget annonsera årets julklapp 2015, såvida det inte rör sig om gåvor och bidrag för att mildra den monumentala flyktingkatastrof Europa och världen just nu är drabbad av. Att det dessutom är en individualistisk lyxpryl gör naturligtvis inte denna skara kritiker mindre förbannade. Och sannolikt finns det, även brett bland de som inte hörs och syns, en liten klump i magen över att behöva förhålla sig till att HUI Research tycker att årets julklapp är en självgående städmaskin, samtidigt som bilder på flyktingars omänskliga situation dag efter dag visas i våra nyhetskanaler och flöden.

HUI Research hade kunnat agera med känsla och medmänsklighet. Utse välgörenhetsgåvan till årets julklapp trots att den inte direkt skulle gynna Svensk Handel. Kanske hade man kunnat få med fler stora branschaktörer på detta och på så sätt vinna varumärkesmässigt det man eventuellt förlorar intäktsmässigt? Man hade kunnat bygga upp en reserv av förtroendekapital som kommer vara väl så viktig vid framtida stormar. Men även om HUI Research inte var redo att ta det steget i år måste vi komma ihåg; årets julklapp är inte samhällsinformation. Årets julklapp är inte faktabaserad. Årets julklapp är en gimmick.

Bara dagar innan årets julklapp annonserades presenterade Sifo en undersökning som visade att 47% av Sveriges befolkning vill att årets julklapp ska vara just en välgörenhetsgåva. En ganska tydlig fingervisning om att svensken inte är ”helt ur kontakt med sin omvärld”.

Det är inte fel att konsumera till jul. I vårt sekulariserade samhälle är inte julen främst en religiös högtid utan konsumtionsdriven. Även om det fanns röda tomtar innan Coca-Cola började använda tomten i sin marknadsföring, har företaget tveklöst bidragit till att standardisera figuren och göra honom populär. Julen är, helt enkelt, julafton för kommersialismen. För detta behöver vi som konsumenter inte ha dåligt samvete. Däremot kan vi, av reaktionerna till 2015 års årets julklapp att döma, se ett ökande krav på att företag anpassar sig till omvärlden och tydligt visar ställningstagande som en del av sin marknadsföringsstrategi.