”Ett skyltfönster för varumärket och ett viktigt möte med kunden.”

Rosita Johnson har jobbat med reklam och formgivning sedan året då E.T. hade biopremiär. Hon har drivit storbyrå, startat lillbyrå och kammat hem priser på flera internationella galor. Idag är Rosita design director på Valentin Experience. Här delar hon med sig av sina tankar om förpackningsdesign.

Hur är det att ha ditt jobb?

Jag antar att man kan säga att jag hamnat på rätt plats i livet eftersom jag tycker att det är kul alla dar i veckan, utom möjligen en och annan regnig tisdag i november… Skämt åsido, det är omväxlande och utmanade på samma gång. Ibland strategiskt utmanande och ibland bara helt underbart kreativt och lustfyllt. Ibland är det ett introvert eget skapande och ibland en större kollektiv process.

Vad kännetecknar bra förpackningsdesign

För mig är det när designen speglar ett varumärkes själ. När förpackningen blir en förlängning av den kommunikativa grunden som varumärket vilar på. Till skillnad från reklam måste förpackningsdesign leva så mycket längre och då ställer det stora krav på att man tänkt rätt från början. Men man måste också lyckas addera en känsla av ”must have” för slutanvändaren. Jag tror också att när man lyckas hela vägen ut, då har man adderat ett nytt innovativt tänk kring vad som är möjligt utifrån förpackningsmaterial och produktionslinjer. Då har man stretchat kreativiteten ytterligare en nivå.

Kan du lyfta fram ett riktigt lyckat projekt?

Jag är väldigt nöjd med vårt jobb för Falbygdens ost. Det började med en till synes helt omöjlig uppgift med nya grafiska riktlinjer från LRF som Falbygdens förpackningsdesign skulle förhålla sig till. Samtidigt skulle vi skapa ett nytt premiumuttryck och dessutom en vägledande design för ostkonsumenten. Designplattformen skulle också hålla för ca 170 olika produkter. Många önskningar på samma gång kan man väl säga… Vi hade en härlig kollektiv designprocess och när lösningen så småningom infann sig så kändes det som om vi hittat Columbi ägg!

Mycket karaktär inom snäva ramar kan man säga.

Då har man stretchat kreativiteten ytterligare en nivå.

Finns det något pris du är extra stolt över?

För väldigt länge sedan gjorde jag förpackningen för en ost som hette Blå Gotland. Vi fick många fina priser för den, och det toppades av att bli belönad med Utmärkt Svensk Form. Men det som värmde mest i hjärtat var att förpackningsprojektet blåste liv i litet nedläggningshotat mejeri på Gotland. Bra design kan vara livsviktigt 🙂
(Här är hon ödmjuk. Förpackningen fick massor av priser som många antagligen skulle ranka högre än Utmärkt Svensk Form. Bland annat belönades den med guld i Eurobest. reds. anm.)

Grejen med Blå Gotland var att ”förpackningen” knappt var någon förpackning. Den lanserades i en tid då överflödiga emballage började ifrågasättas. Och då landade den avskalade lösningen med det djupblå vaxet väldigt väl.

På vilket sätt har förpackningsdesignen utvecklats under din karriär?

När jag började med förpackningsdesign på tidigt 90-tal, var det inte många som tyckte det var så viktigt. Företag verkade inte ha tänkt på att det var ett skyltfönster för varumärket och ett viktigt möte med kunden. Den attityden har förändrats radikalt och nu är allting designat, från minsta kapsyl till transportemballage. Det ställer naturligtvis större krav på oss som jobbar med design att hitta vägar att få produkter att sticka ut. Men det är bara roligt och man får så mycket bättre diskussioner med marknadsavdelningarna när kunskapen och medvetenheten är högre.

Jag försöker väl vara lite av en kameleont.

Vad ser du för trender idag?

Jag tycker alltid att det är svårt att uttala mig om trender. Det är så många parallella stilar som lever samtidigt och det tycker jag är befriande och härligt. Allt från avskalat svalt new nordic, till färgstarkt svulstigt och barockt. Men om jag skulle säga något som jag tycker mig se mer och mer av, är det att man blir mer personlig i designen och tonaliteten. Att man i ord och bild försöker tala direkt till kunden.

Hur skulle du beskriva din stil?

Jag försöker väl vara lite av en kameleont och anpassa mig efter varumärket stil och kommunikationsbehov. Men trots allt så brukar det nog mestadels bli en relativt avskalad design. Jag låter typografin ta plats och använder mig nog mest av platta färger och älskar väl inte direkt gradienter och organiska swooshar, haha.

Vem är din designidol?

Nej, det har jag nog ingen. Men jag är djupt imponerad av alla unga formgivare som trots att de inte har så mycket erfarenhet är så sjukt duktiga. Det är inspirerande, tycker jag!

Vilken är världens bästa förpackning?

Ja, men det måste ju vara bananen! Eller ägget, eller Ögoncacao…

Hur ser ett drömuppdrag ut i dina ögon?

Nu blev det svårt. Men jag tror att jag kommer bäst till min rätt när det gäller att gestalta en premiumprodukt av något slag. Jag gillar också när det finns någon form av strategisk utmaning och ramar att förhålla sig till. Men framför allt att det finns mod och tillit från uppdragsgivarens sida. Då brukar resultatet bli bäst.

Rosita Johnson är design director. Du når henne lättast på rosita.johnson@valentin.se