Det instasizeade skyltfönstret
Instagram som bildbaserad kanal är som gjord för att sälja konfektionsvaror. Appen har blivit en given marknadsföringskanal för denna visuellt styrda bransch. Dagens designers anpassar till och med kollektioner efter formatet. Är Instagramrutan nutidens skyltfönster?

I slutet av september 2015 infördes Instagram-annonser som snart blev ett nytt och spännande sätt för modevärldens aktörer att nå ut. Det faktum att tidernas första Instagram-annons skapades av modeskaparen Michael Kors säger en hel del. Annonsen där en guldig klocka dekorerat med pastellfärgade macarons lockade till sig drygt 30 000 nya följare över en natt. Sedan dess har Instagram-annonserna stadigt ökat, och idag utgörs en tredjedel av dessa just modereklam. Men modeaktörerna vill inte bara äga köpta kanaler, de vill även åt det förtjänade utrymmet i form av egna Instagram-konton. Enligt Digiday har 98% av de stora modeföretagen egna Instagram-konton och använder denna kanal för att integrera med sina följare på olika sätt. Nya kollektioner och samarbeten presenteras, och otaliga outfits inspirerar. Större designers använder också Instagram för att bokstavligt visa en personlig bild av sig själv. Det sägs även att den blå Instagram-bocken verkar som modevärldens nya statussymbol. Den blå bocken är ett verifieringsverktyg som bevisar kontots äkthet, eftersom många försöker skapa fejk-konton i samma namn. Symboliskt blir det alltså ett bevis på att Instagram-kontot är ett eftertraktat namn, både för offentliga personer och större modeföretag.
Vad gäller svenska företag på Instagram är klockvarumärket Daniel Wellington en intressant uppstickare. Deras marknadsföring har byggt sig själv via olika sociala kanaler, vilket lett till en följarskara på över 2 miljoner bara på Instagram. Nyckeln bakom deras framgång stavas engagemang, enskilt framtagna hashtags och förmågan att visualisera en drömvärld. Kampanjer som #DWPickoftheDay uppmuntrar följare världen över att posta vackra bilder på tillfällen när de bär sin klocka, för att ha chans att bli utnämnd som dagens favorit. Detta i kombination med levande, färgglada bilder där nästan alla fotomotiv är tagna utomhus med människor i olika sociala situationer. Fokus ligger alltså inte på själva klockan som produkt, utan snarare på känslan av att bära klockan. Enligt mig bygger Daniel Wellingtons upp sitt Instagram-konto på helt rätt sätt. Att låta följarna bli delaktiga i den visuella drömtillvaron är uppenbarligen ett lyckat koncept.
Den senaste tiden har begreppet instafashion använts flitigt, vilket speglar det inflytande Instagram fått i dagens modebransch. Till exempel har den klassiska ”dagens outfit” förflyttats från bloggen till det komprimerade Instagram-fönstret, där de olika modemärkena kan taggas på vardera plagg. Detta gör det såklart ännu viktigare för varumärkena att finnas på Instagram och förtjäna sin plats genom automatisk synlighet. Ett modeföretag som verkligen tagit Instagram på allvar är amerikanska Proenza Schouler, där designerna bakom märket börjat anpassa kollektionerna efter Instagram som format. Både klädernas konstruktion och färger skapas efter hur det tar sig i uttryck i det instasizeade skyltfönstret. Även glasögonmärket ITUM har tillverkat nya sorters glasögon med utbytbara glas i olika nyanser likt Instagram-filtren. Allt för att passa dagens filter-swipande användare. Det brukar talas om att man ser världen med olika glasögon, men nu kan man alltså även betrakta den genom olika filter.
Även modevisningarna anammar Instagram-trenden och lägger mycket krut på att skapa ”Instagrammable settings”. Fokus på intressanta detaljer som lockar till Instagram-poster blir allt viktigare, och spektakulära catwalks är snart ett måste. Chanel skapade inför en av deras visningar en färgglad matbutik där modellerna tippade runt med matkorgen i ena armen och Chanel-väskan i andra. En catwalk-miljö som skapade både uppmärksamhet och likes. Dessa fotogeniska och delningsvänliga så kallade Instamoments skapar global räckvidd utanför modeelitens interna värld, vilket många designers strävar efter idag.
Dessa tendenser leder mina tankar direkt in på modevärldens makthaverska nummer ett, Anna Wintour. Att ha henne sittandes på front row är alla designers dröm, eftersom det direkt bidrar till ökad status, popularitet och publicitet. Det händer ofta att designers planerar om hela modevisningar ifall de får reda på att Anna inte hinner dyka upp.
Kanske är Instagram modevärldens nya Anna Wintour? Likt hennes makt att få världens modeaktörer att anpassa sig efter hennes regler, har även Instagram kastat om modevärlden med nya villkor. Men i slutändan är det inte Instagram som plattform som har störst inflytande. Makten besitter följarna som när som helst kan följa, avfölja, gilla, hashtagga och tagga efter egna villkor. Därmed hänger det på modemärkena att kämpa sig till den förtjänade platsen i följarnas hjärta. Instafashion kan räknas som det nya svarta – men det är upp till följarna själva att avgöra om de vill bära trenden.