
2017-04-10
Andreas Kjellgren | Kreativ strateg & regissör
”Det är bara tomma ord utan långvarig effekt”
Att skicka hjärtan och trycka like. Att erbjuda 27 olika chipssorter varav åtta är olika varianter på lök. Att säga att man är kundorienterad och sen bara prata om sin förträfflighet. Det är bara fluff och skryt utan trovärdighet.

Igår träffade jag en begåvad reklamlegend som påminde mig om en oerhört viktig sak som jag verkligen vill dela. Handling. Att reklam är som effektivast när varumärken visar i handling vad de kan erbjuda oss i våra liv. Poängen är att man kan säga att man älskar sin partner. Skicka hjärtan på sms eller trycka like på hens bilder. Men allt det är egentligen bara tomma ord. Tomma budskap utan långvarig effekt. Dessa kärleksförklaringar betyder väldigt lite om man inte också plockar ut soporna, slänger in en tvätt, vabbar hälften av gångerna eller lagar en bouillabaisse på en vanlig torsdag. Utan handling är kärlekslöftet bara luft, kanske t.o.m. oäkta eller rutinmässig jargong.
När företag stolt säger att man är kundorienterad men ändå bara pratar om förträffligheten i sina produkters egenskaper eller mäter sin framgång i marknadsandelar så får det mig att tveka om det faktiskt bara är just tomma ord. Ett fluff och skryt utan trovärdighet. Även om produkten är bevisat bäst på marknaden enligt ett testinstitut i Schweiz.
Jag tror inte min sambo vill hänga med mig bara för att jag säger att jag kan spela dragspel. Att jag var bäst i klassen på Islandsprovet i skolan eller vet hur man gör en egen tacokryddmix från grunden. Nej, det är förmodligen när jag omsätter mina egenskaper, min personlighet i handling. En handling som ger värde till henne och hennes liv.
Reklam blir enligt min mening alltför ofta bara prat om förträfflighet och skulle må så mycket bättre om företaget istället agerade. En handling som ger mig värde. Men om man inte kommunicerar syftet eller intentionen av handlingen kan det få motsatt effekt.
Imorse kom en grävmaskin rullandes på min gata. Det var fyra signalklädda män som sprejade stinkande färg på gatan och dundrade fram i mitt lugna villakvarter. Två av mina barn var på väg till dagis och dom vinglade sig fram på sina små sparkcyklar. Med aggressiva steg kliver en av männen fram till mig och säger anklagande:
– Är det din bil som står där?
– Äääh, ja svarar jag. (Den står ju ändå utanför min dörr som jag just kom ut ur.)
– Då får du flytta den för vi ska göra asfalt här!
Hurra tänker jag då det äntligen ska laga de där hemska hålen i gatan. Äntligen gör kommunen något. Tills jag kommer på att min sambo har bilnyckeln och befinner sig i Stockholm.
– Jaha, fortsätter han. Då kommer det skvätta grus på den.
Treåringen sicksackar mellan lastbilar och grävmaskiner utan att den hörselkåpsbeklädda asfaltsläggaren på något sätt tar hänsyn till att små barn är mellan traktordäcken. Försenad till dagis rusar jag efter ungen i panik. Lämnar bilen åt sitt öde.
Tänk vad lite kommunikation kunde gjort skillnad i detta lilla enkla ärende.
Tänk om jag bara fått en lapp i brevlådan dagen innan där det stod att dom skulle gräva upp hela gatan så att mina barn enklare och tryggare kan sparka sig till dagis utan oro för att bli överkörda. Och att de under tiden de gräver upp hela gatan har avsatt en plats där jag kan parkera min bil. På säkert avstånd från stensplitter.
Behovet av tillväxt och marknadskrafter styr. Men det kan inte bara räcka med detta.
På Partille kommuns hemsida står det att trafiksäkerhet står högt på dagordningen. Och man skryter stolt om att det snart bor 40 000 invånare i kommunen. Faktum är att jag skiter fullständigt i att det blir fler invånare i Partille. Snarare tvärtom. Då kommer det bara köra fler SUV:ar på min gata som mejar ned mina barn. Låt oss stanna en stund och reflektera vid dom där kvantitativa tillväxtmålen som så ofta utrycks av företag och organisationer. Jag fattar verkligen affärsresonemanget om att bli fler, få större marknadsandel, större share of voice eller flest besökare på Facebooksidan. Tro mig, jag fattar behovet av tillväxt och hur marknadskrafter styr. Men det kan inte bara räcka med detta. Det måste finnas ett syfte som är högre än bara mer, fler, större. I alla fall om man vill att människor frivilligt ska tycka om ett varumärke. Varför ska det bli fler invånare i kommunen? Vad betyder det för mig? Vilken typ av invånare ska bo på min gata (känslig men relevant fråga)? Och hur många fler ska vi egentligen bli? Jag kan inte sluta förundras och undra om Loka som nu är uppe i elva olika varianter av smaksatt vatten gjort en marknadsanalys och kommit fram till att det finns alldeles för lite varianter av H2O och att det nu behövs ytterligare en till. Denna gång med smak av is. Eller är det bara hyllplats dom är ute efter? Dominera i kyldisken på 7-eleven så att jag inte väljer någon av de andra varumärkena som erbjuder minst lika många vattensmaker till. Eller impulsköper vatten för 30 kr importerat från franska alperna (som enligt French Medical Academy 1878 är bevisat bäst för människan, alltså 1878. Vass argumentation … hmm. Det var i ett samhälle då man trodde att rökning var bra för hälsan).
det slutar med att alla mina fyra barn vill ha olika smaker och sen bråkar om att dom inte får smaka från varandra. Smart OLW. Tack för den fredagskvällen.
Nåja.
Som marknadsledande måste man ju innovera i kategorin, säger den smarta marknadsstrategen.
Men ärligt, kom igen. OLW har 27(!) olika chipssorter varav åtta är olika varianter på löksmak. Mitt problem är att det finns så mycket att välja till fredagsmyset så att valet i sig blir ett problem. Speciellt när det slutar med att alla mina fyra barn vill ha olika smaker och sen bråkar om att dom inte får smaka från varandra. Smart OLW. Tack för den fredagskvällen.
I genomsnitt spenderar vi svenskar 4 timmar i veckan på att handla mat. Fyra timmar att fundera på vilket kaffe som är godast på morgonen eller vilket toapapper som bäst gör jobbet. Min uppmaning till Ica, Coop, Mathem och alla ni andra är att ta bort varor. Sälja bara det jag behöver. Eller bara potatischips. Slut. Resten av sorterna kan ni ge till svältande barn i Afrika. Dom bråkar definitivt inte om Sourcream & Chives framför mello.
Men vi måste kommunicera bredden i vårt utbud tänker säker Ica Maxi Munkebäck. Vi har ju ändå störst utbud och Chèvre-ost. Varför inte använda reklam och kommunikation för att guida oss spammade konsumenter till rätt ost för rätt grej. Jag vill ju bara ha lite vuxenmys efter barnen somnat.
Tillbaka till Partille. Jag hade ju älskat den här lilla närförorten och frivilligt skickat in skattepengar till kommunhuset om de faktiskt hjälpte mig i min vardag. I min verklighet, och inte i tjänstemannen på gatukontorets stressade tidsplan. Om deras goda handling att laga Mordordjupa hål i min gata hade satts i direkt samband med ett syfte att mina barn ska få fortsätta röra sig fritt i samhället utan faror. Då hade jag kanske på sikt producerat ännu fler barn till deras älskade kommun så det blir fler skattebetalande invånare. Istället känns nu alla deras trevliga löften om trygghet som tomma ord.