Vad kan vi som individer göra?
Egentligen inte mycket mer än att vara medvetna om vilken information om oss själva som vi lämnar ut på nätet. Alternativt lita blint på att de som lagrar information om oss tar ansvar. Själv föredrar jag det första alternativet. Att använda nätet utan att generera data åt tjänster är svårt, men du kan till viss del kontrollera dina data. IIS har publicerat en guide där de ger ett gäng konkreta tips. Du kan exempelvis se över sekretessinställningar i de tjänster du använder samt använda en sökmotor som inte personaliserar sökningar eller sparar användargenererade data. Undvik att vara inloggad samtidigt som du surfar på nätet och låt om möjligt bli att acceptera kakor.
Det finns förstås även fördelar med personalisering och anpassad reklamplacering. I just marknadsföringssammanhang används ofta relevans som ett ledande ord; reklam ska vara relevant för mottagaren. Något som såklart också kan ligga i användarens intresse. Det är klart att jag föredrar att få reklam inom ett område som jag är intresserad av framför ett jag inte har någon relation till, eller rent av ogillar. Men någonstans här går gränsen. Jag tycker faktiskt att det är en smula obehagligt att bli pumpad med resereklam till en viss ort bara för att jag gjorde en snabb googling på just den orten en dag tidigare.
Frågan är om vi går mot en framtid där företag som Google och Facebook kommer att utgöra det kommersiella navet och där du inte längre kan gå på gatan utan att få push-notiser från de butiker du passerar. Eller kommer vi att få nog och sätta gränser innan vi är där?