Är du dig själv på jobbet?

Hemma i soffan är vi ofta förnuftiga. Men på jobbet går vi snabbt vilse i en värld av floskler.

Så sitter man där hemma i soffan med laptoppen i knät. Middan undanstädad, tv:n småtjatar och telefonen surrar av mejl, mess, sociala kommentarer och kanske rent av ett livs levande telefonsamtal. Det är dags att jobba. Det som inte blev gjort mellan mötena på jobbet.

Blicken fångas av tv:n där löften om snabba resultat utlovas i rasande fart. Vikt, disk, sparande, pension, betting, hy, hår, hälsa. Alla ämnen lika angelägna, alla produkter geniala, alla resultat fantastiska. Inget överord är för starkt, inget löfte för luftigt, ingen övertro för uppenbar. Ju mer, desto bättre. Kan vi ta det igen? Då gör vi det. Och så en gång till för säkerhets skull. Och så lite högre. Sådär ja, nu har vi nog kommit igenom brett, fett och rakt i målgruppen.

Eller inte. För i soffan är vi allt som oftast helt vanliga människor. Riktigt förnuftiga faktiskt. Ser igenom självklarheter, ignorerar överdrifter och inser att det sällan angår, ännu mindre berör, just oss själva. Ingen annan vi känner heller för den delen.

Känns det bekant? Troligen. Känns det nytt? Inte alls. Redan i mitten av 1990-talet skrev copywritern Sören Blanking, ibland kallad den svenska reklamprosans mästare, följande rader sin läsvärda bok Guldägg & Beska droppar:

De missbrukade, de skamlöst utnyttjade, de till intet förpliktigande, de utslitna och meningslösa orden som reklamen aldrig upphör att luta sig mot – kvalitet, service, resurser, tradition, effektiv, ekonomisk, succé, billig. Ord, dödare än sten.

Idag kan vi enkelt fylla på med ord som kundanpassad, skräddarsydd, helhetslösning, kostnadseffektiv, garanterad och resultat för att känna igen oss. Idel självklarheter som inte berör hemma i soffan. Inte mig. Inte dig.  Så vem berör dem då?

För nästa dag på jobbet är ju just de orden så lätta att ta till. Jag är ju jag, och vi är ju vi, men vår målgrupp är ju helt andra människor. De tror på det mesta, i synnerhet om vi tar det riktigt många gånger. Helst med ord som är lika självklara för alla andra produkter på marknaden.

Lösningen? Var dig själv lite mer på jobbet. Då kommer omvärlden, målgrupper, kunder, konsumenter, köpare och individer lyssna på vad du har att berätta. Kanske rent av gilla din produkt och till och med köpa den. Dessutom blir det roligare också. Och det gör ju inget.