700 miljoner användare kan inte ha fel, eller?

Tidigare har jag lyft spaningar kring Linkedin och Instagram. Nu har turen kommit till en av de mest omtalade och nedladdade plattformarna - TikTok. 700 miljoner användare kan inte ha fel, eller? Många, inklusive mig själv, har felaktigt placerat kanalen i barn- och ungdomsfacket. Nu är det dags att tänka om. Användarnas åldrar kryper uppåt, annonsering blir enklare och kanalen går nu om såväl YouTube som Messenger. Med andra ord, det är dags att ta TikTok på allvar, men hur då?

Jag bestämde mig att grotta ner mig ordentligt i alla för- och nackdelar med TikTok. Som vanligt hade jag kunnat skriva en bok, men har i stället valt att sammanfatta det jag tycker är mest relevant. Hoppas det kan guida dig rätt i TikTok-djungeln.

RIS OCH ROS
Trump pratade om att förbjuda appen i USA, media rapporterar om hur avancerade användarreglerna är och att det är smygreklam riktat till barn. Föräldrar vittnar om ett hårt klimat och många företag tycker fortfarande att det är trams.

Samtidigt ökar appen enormt och går om giganter som Youtube och Messenger. Överallt syns barn som dansar, trixar med bollar eller spelar in andra kortfilmer som de sedan lägger ut i sin TikTok-kanal. Många får dessutom enormt engagemang.

”KINAS REGERING TAR ALLA ANVÄNDARNAS UPPGIFTER"
TikTok själva är trötta på Kina-ryktena och menar att datan är oåtkomlig för regimen eftersom den lagras i USA.

– Vi har aldrig på något sätt delat användardata med den kinesiska regeringen, och kommer aldrig att göra det. Här har vi ett utbildningsbehov, säger Liv Sandberg, nordisk chef för TikTok for business.

I Sverige används appen av omkring 70 procent av barnen mellan 12 till 15 år.

Internetstiftelsens rapport Svenskarna och internet 2020

ÅLDERSSKILLNADER
Till en början var det främst de allra yngsta som använde sig av appen, nu ökar åldersgruppen 26 – 35 år stort och framför allt då kvinnor. I samma veva gör TikTok allt för att förenkla annonsering i plattformen.

 När jag bestämde mig för att skriva den här texten kollade jag först med mina barn och föräldrar vad de hade för relation till TikTok. Vi kan väl säga att det var blandade reaktioner.

Ord från mina barn på 10 och snart 8 år, båda pojkar som inte använder TikTok: ”Beroendeframkallande, tjejer som dansar, modernt.”

Mina föräldrar på 60 + svarade i stället så här: ”Vad är det för sida? Vad gör man? Något skumt. Youtube från Kina. Har hört att man säljer sina uppgifter till Kina.”

RÖRLIGT ÖKAR HELA TIDEN
Precis som vi skrev i artikeln om Instagrams nyheter så blir rörligt content ännu viktigare. Adam Mosseri, Head of Instagram, menar att deras plattform inte längre är en app där man delar bilder i kvadrat. Samtidigt meddelar Linkedin att man skrotar stories, men att man kommer satsa mer på att belöna rörligt innehåll i plattformen. Reels, som funnits på Instagram i lite mer än ett år, är ju en variant där Instagram vill utmana TikTok, och enligt Instagram själva har Reels verkligen levererat.

Mer räckvidd. Ökat engagemang. Ett varumärke som folk älskar. Det är det företag kan få genom en närvaro på TikTok.

Joella Skoogh, TikTok-specialist

HAR FÖRETAG EN FRAMTID PÅ TIKTOK?
Frågar man Joella Skoogh, specialist på bland annat TikTok, är svaret ABSOLUT. Genom att använda sig av TikTok som en del i marknadsmixen kan man nå flera fördelar. Förutom att man får mer synlighet och räckvidd, får man även ett ökat engagemang och ett varumärke som folk älskar. Här snackar vi även en rejäl boost av företagets employer branding. Många vill ha in nya, unga människor i företaget och genom att visa att man är nyfiken på framtiden kan man attrahera människor man annars kanske inte hade nått alls.

INFLUENCERS PÅ TIKTOK, HELT UTE, ELLER?
Joella menar att framtidens influencer marketing är in-house influencers. Det vill säga anställda som blir influencers. Detta är en trend som redan är utspritt på TikTok. Det är anställda som är content creators, inte influencers. Dunkin Donuts betalar exempelvis anställda för att posta inte bara på Dunkins egna konto, utan på sina egna privata konton.Strategin funkar för att det är ett autentiskt sätt att bygga varumärke. Inifrån och ut.

Precis det här ÄLSKAR jag, och är något som jag anser att man skulle kunna göra i ännu större utsträckning. Det här är inget unikt för TikTok, utan ett tillvägagångssätt man bör använda sig av i andra kanaler, som till exempel Linkedin. I de allra flesta fall får man betydligt större räckvidd och synlighet när man postar från sitt eget konto, jämfört med företagskontot. Människor relaterar till andra människor, och vill prata med andra människor. Rätt simpelt ändå.

ANNONSERING PÅ TIKTOK - ÄR DET SVÅRT?
Eftersom jag ännu inte själv är en stjärna på det här ställde jag frågan till Joella. Hon svarar så här. ” Annonsering på TikTok är varken dyrt eller komplicerat. Om man kan hantera Facebooks verktyg så kan man hantera TikToks. Det är dock viktigt att man inte bara ser TikTok som en plattform där man använder samma annonser som TV-reklamen eller Instagram Story. Man måste förstå sig på vad för innehåll som flyger på TikTok och skapa annonser som liknar TikTok-videos.”

Liv Sandberg på TikTok Nordics skriver i ett pressmeddelande att man självklart vill få fler annonsörer ombord men att man vill göra det på ett sätt som är relevant för användarna. Man ska tillföra, inte störa. Just det tror jag är viktigt, att inte skrämma bort användarna genom att bli ännu en plattform med allt för mycket reklam.

Släpp helt tanken på planering och perfektion i ditt innehåll. TikTok är platsen för att låta din målgrupp komma närmre varumärket.

Joella Skoogh, TikTok-specialist

GENUINT OCH INTE REKLAMIGT
Enligt Joella menar 49% av användare på TikTok att de har köpt en produkt efter att ha sett en video eller annons om produkten på plattformen. Mest köpstarka är Millenials och Gen Z. Vad beror då detta på? Enligt Joella beror det stora hela beror det på att användare på TikTok älskar att vara genuina och att dela videos där de testar och reagerar på olika produkter. Vare sig det är organiskt, ett influencer-samarbete eller en annons så ska känslan vara densamma. Genuint. Inte reklamigt.

SVENSKARNA OCH INTERNET
Enligt den alltid så efterlängtade rapporten Svenskarna och internet 2020 presenterades uppgifter om att under pandemin har användandet av TikTok ökat i samtliga åldersgrupper. I åldrarna 16–25 har användningen gått upp med hela 8 procentenheter, från 39 % i Q1 till 47 % i Q3. Allra störst ökning har dock skett i åldrarna 26-35 år – där användandet gått upp med 9 procentenheter till 15 % i Q3. Bland internetanvändare äldre än 45 år använder däremot färre än 1 av 10 TikTok.

NYHETER FRÅN TIKTOK
Enligt flera källor inleder nu TikTok ett samarbete med Canva och Vimeo för att hjälpa mindre aktörer effektivisera skapandet av sitt annonsmaterial i plattformen. Som jag skrivit tidigare vill man alltså nu satsa ytterligare på annonsering, och därmed också förenkla det. Superspännande att följa utvecklingen av det här.

TIKTOK GÅR OM YOUTUBE - SAY WHAT?
Enligt en färsk artikel i Voister spenderar användare numera mer tid på TikTok än på Youtube. Samma artikel och undersökning visar att plattformen även gått om Messenger som den mest nedladdade appen. Det är stort på riktigt.

– I början spenderade TikTok stora pengar för att locka användare, men de hängde inte nödvändigtvis kvar där speciellt länge jämfört med andra sociala medier. Nu vet vi att i USA och Storbritannien har TikTok gått om Youtube och närmar sig Facebook, vilket är ett stort godkännande, säger Jamie MacEwan, från Enders Analysis.

Jag är övertygad om att vi kommer att få se mer annonsering på TikTok framöver, och att fler företag väljer att inkludera plattformen i sin marknadsföring. Min önskan är bara att ungdomarna nu inte flyr när vi lite äldre tar över och reklamen ökar.

Tack för mig!